Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták az Európai Parlament egyik alelnökét

2022. december 10., szombat 07:20

Házkutatást tartottak a görög szociáldemokrata Eva Kaili, az Európai Parlament alelnökének otthonában. Társát már reggel elfogták. Mindkettőjük ellen korrupció miatt folyik nyomozás.

Pénteken több mint tizenöt házkutatást tartottak a brüsszeli Központi Korrupcióellenes Hivatal ügynökei, és több személyt letartóztattak, hogy a Michel Claise vizsgálóbíró által vezetett nyomozók meghallgassák őket − írta meg a Le Soir

Köztük van Luca Visentini, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség újonnan megválasztott főtitkára, Pier-Antonio Panzeri, az S&D volt európai parlamenti képviselője, valamint Francesco Giorgi, Panzeri korábbi parlamenti asszisztense, az S&D képviselőcsoportjának jelenlegi munkatársa és Eva Kaili férje.

Utóbbi 44 éves, korábbi görög televíziós műsorvezető és 2014 óta európai parlamenti képviselő. Péntek késő délután házkutatást tartottak nála, és meghallgatásra vitték. A szövetségi ügyészség megerősítette „egy európai parlamenti képviselő” letartóztatását. Eva Kaili egyike az Európai Parlament 14 alelnökének.

A mentelmi joga által védett parlamenti képviselőt csak úgy lehet letartóztatni, ha tetten érik. A szövetségi ügyészség ezt nem kommentálta.

November 1-jén a Twitteren jelentették be, hogy Kaili találkozott Al Marrival, a katari munkaügyi miniszterrel.

(Borítókép: Eva Kaili 2011-ben. Fotó: Vladimir Rys / Getty Images)

Rovatok