Index Vakbarát Hírportál

Megszólaltak a szirénák Koszovóban, a szerbek a biztonsági erők bevetését sürgetik

2022. december 10., szombat 18:04

Barikádokat állítottak fel Koszovóban, hogy megakadályozzák annak az elfogott szerb rendőrnek a Pristinába szállítását, aki – a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója szerint – Albin Kurti koszovói miniszterelnök megtorlásának áldozata.

A szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója, Petar Petkovics bejelentette, hogy a kurti koszovói rendőrség tagjai ma a szerb–koszovói Jarinje határátkelőnél letartóztatták Dejan Panticsot, a koszovói rendőrség volt tagját.

Ma reggel Dejan a feleségével Raskába ment magánügyeit intézni, az átkelőn odafelé nem volt probléma, visszafelé viszont a kurti rendőrök megbilincselték, és a legfrissebb információk szerint az átkelő közelében lévő koszovói rendőrségi bázisra vitték

– áll a közleményben. Petkovics hozzátette, hogy ez brutális megtorlás és megfélemlítés volt Albin Kurti részéről.

„Úgy döntött, hogy most üldözni fogja a szerb rendőröket, akiknek minden alap és bizonyíték nélkül olyan tetteket próbál tulajdonítani, amelyekhez semmi közük, hogy megpróbáljon megfélemlíteni minden szerbet, aki nem akarja elszenvedni az ő terrorját” – fogalmazott. Hozzátette:

Ezzel Kurti bosszút akar állni rajtuk, amiért elhagyták az összes intézményt északon, beleértve a rendőrséget is.

Petkovics elmondta, hogy erről a megtorlásról azonnal tájékoztatta Miroszlav Lajcsakot, az EU Belgrád és Pristina közötti párbeszédért, illetve a nyugat-balkáni régiót érintő kérdésekért felelős különleges képviselőjét, valamint az összes illetékes nemzetközi képviselőt is azzal az egyértelmű kéréssel, hogy a szerbek elleni bosszút és megtorlást azonnal hagyják abba, és garantálják a térség biztonságát.

Az eset miatt Koszovó északi részén a szerbek tiltakozásul több helyen is barikádokat állítottak fel, hogy megakadályozzák az elfogott volt rendőr Pristinába szállítását. A szerb közmédia szerint szombaton még a szirénák is megszólaltak Mitrovicában, amit a közösségi médiában megjelent bejegyzések is megerősítettek.

A hírek szerint az EULEX folyamatosan járőrözik a helyszínen, a Rudarban lévő barikád közelében pedig két KFOR-autó (a Kosovo Force, röviden KFOR a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő, amely 1999. június 12-én jött létre) is állomásozik. Nagyszámú tömeg gyűlt össze még Leposavic be- és kijáratánál, valamint a Zvečani melletti Rudarban és Srbovacban.

Egyes források szerint Koszovó északi részén az internet- és a mobilhálózat elérése is szünetel.

Megszólalt a szerb államfő

Aleksandar Vucsics szerint Pristina semmibe vette a washingtoni megállapodást. A szombat este tartott sajtótájékoztatójában a szerb államfő azt mondta, Koszovó csatlakozni szeretne az Európai Unióhoz, a csatlakozási kérelmet pedig már december 15-én át is adja az EU-nak. Vucsics elárult, levelet küldött a ciprusi, görög, szlovák, spanyol és román vezetőknek (azok az országok, amelyek nem ismerik el Koszovó függetlenségét – a szerk.), hogy arra kérje őket: továbbra is folytassák Szerbia területi integritásának támogatását és a béke valamint a biztonság fenntartását.

Meg fogjuk kérni a KFOR-t, hogy tegyék lehetővé a szerb biztonsági erők bevetését

– hangsúlyozta a sajtótájékoztatón. Szerinte erre meg vannak a jogi alapok a nemzetközi egyezmények alapján.

(Borítókép: Ognen Teofilovski / Reuters)

Rovatok