Index Vakbarát Hírportál

Megszületett a döntés: Új-Zélandon törvény tiltja a fiatalok dohányzását

2022. december 13., kedd 12:59

Az új-zélandi parlament kedden elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében többé nem vásárolhatnak dohányterméket azok, akik 2009-ben vagy azután születtek.

A törvényt megszegőket akár 150 ezer új-zélandi dollár (több mint 37 millió forint) pénzbírsággal is sújthatják. A tilalom a 2009. január 1-jén vagy azután születettek egész életében fennmarad – írja az MTI.

A szabályozás keretében csökkentették a dohánytermékek maximálisan megengedett nikotintartalmát, és rögzítették, hogy 2023 végéig hatezerről hatszázra csökkentik a dohányboltok számát. Az új-zélandi kormány célja, hogy 2025-ig teljesen felszámolják a dohányzást az országban.

Nincs jó érv arra, hogy miért engedélyezzük egy olyan termék árusítását, amelyik használóinak felét megöli

– mutatott rá Ayesha Verrall egészségügyi miniszter. Verrall szerint az egészségügyi rendszer ötmilliárd dollárt spórolhat azon, hogy nem kell kezelnie a dohányzás miatt kialakuló betegségeket, és emberek ezrei élhetnek hosszabb, egészségesebb életet a tilalomnak köszönhetően.

Átment a törvényhozáson

A törvényhozók 76-43 arányban fogadták el az új szabályozást, amelyet a libertariánus ACT párt gazdasági megfontolásokra hivatkozva hevesen bírált, kikelve az emberek „állami pátyolgatása” ellen.

Új-Zélandnál csak Bhutánban szigorúbbak a törvények, amelyek 2010-ben teljesen betiltották a cigaretta árusítását. Ugyanakkor az új szabályozás nem terjed ki az elektromos cigarettázásra, amely már most sokkal népszerűbb az országban, mint a hagyományos dohányzás.

A legfrissebb statisztikák szerint az új-zélandi felnőtt lakosság nyolc százaléka dohányzik naponta. Tíz évvel korábban még 16 százalék volt ez az arány. Eközben az elektromos cigarettát a felnőttek 8,3 százaléka használja mindennap. Hat évvel korábban még egy százaléknál kisebb volt ez az arány. A dohányosok aránya továbbra is magas (20 százalék körüli) az őslakos maorik körében.

De mi a helyzet a füstmentes technológiákkal?

A mostani szabályozás kizárólag a hagyományos égéssel és füsttel járó dohánytermékekre vonatkozik, a füstmentes technológiákra - mint az e-cigaretta és a hevítéses dohánytermék – nem. Emellett fontos megemlíteni hogy az új-zélandi kormány és egészségügyi minisztérium támogatja a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentés koncepcióját, valamint a hagyományos dohánytermékekről füstmentes technológiákra történő váltást azon felnőtt dohányzók esetében, akik egyébként folytatnák a dohányzást.

Az új-zélandi egészségügyi minisztérium elismeri, hogy azok a dohányzók, akik alternatív dohánytermékekre váltanak

nagy valószínűséggel csökkentik az egészségüket és a körülöttük lévők egészségét érintő kockázatokat.

Az új-zélandi kormány célja a szabályozással, hogy maximalizálja a közegészségügyi lehetőségeket, miközben minimalizálja a nemkívánatos egészségügyi következményeket.

Rovatok