Index Vakbarát Hírportál

„Zelenszkij rakétákat kap a karácsonyfa alá” – viccelődött az orosz Állami Duma tagja

2022. december 14., szerda 18:14

Az Igazságos Oroszország frakció képviselője, Oleg Nilov egy jótékonysági rendezvényen azzal viccelődött, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök karácsonykor sem számíthat arra, hogy Oroszország leáll az Ukrajna területére irányuló rakétecsapásokkal. Megjegyzése nem váltott ki nagy nevetést a hallgatóság körében.

A jótékonysági rendezvény során a politikusok felolvasták az újévi kívánságokat, amelyeket árva gyermekek és fogyatékkal élő állampolgárok fogalmaztak meg. A tisztviselők egyenként leakasztották a képeslapokat a kiállított karácsonyfáról, majd felolvasták a kéréseket, azzal a céllal, hogy teljesítsék azokat.

Nilov is elvett egy ilyen képeslapot, és állítólag azt olvasta benne, hogy „egy kijevi fiú, Vova rakétákról álmodik”. Az orosz politikusok Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre gondolnak, amikor szóba hozzák ezt a nevet.

„Vova, várj csak, karácsonyra megkapod a rakétáidat” – mondta Nilov, aki az elképedt arcokat látva gyorsan hozzátette, természetesen csak viccről van szó.

Egy másik parlamenti képviselő, Artyem Metelev zavartan eltakarta az arcát a kezével, amikor meghallotta a „viccet”, írja a Moszkovszkij Komszomolec.

Lehet, hogy karácsonykor sem lesz tűzszünet

Oroszország nem kapott semmilyen javaslatot vagy felhívást arra vonatkozóan, hogy tűzszünet legyen karácsonykor Ukrajnában, és nem is tervezi ez, jelentette be szerdán a Kreml.

„Szó sem lehet arról, hogy Oroszország az év végéig elkezdi kivonni csapatait Ukrajnából. Kijevnek figyelembe kellene vennie az elmúlt időben kialakult realitásokat, így el kell fogadnia azt is, hogy az Oroszországi Föderáció négy ukrán területet törvényes népszavazások eredményeként annektált. Ennek elismerése nélkül lehetetlen bármilyen előrelépés” – szögezte le Dmitrij Peszkov szóvivő.

Volodimir Zelenszkij nemrég felszólította Oroszországot, hogy karácsonyig kezdje meg csapatainak kivonását országából, ami szerinte az első lépés lehetne a békemegállapodás felé. Az államfő hozzátette, hogy ha Oroszország végrehajtja csapatai kivonását Ukrajnából, akkor ezzel biztosítja a harci cselekmények leállását is.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij 2022. november 26-án Kijevben. Fotó: Philip Reynaers / Pool / Photonews / Getty Images)

Rovatok