Index Vakbarát Hírportál

Jó kompromisszumra jutott az Európai Bizottság és Varsó

2022. december 14., szerda 15:35

Varsó jó kompromisszumra jutott az Európai Bizottsággal a lengyel helyreállítási tervről folytatott tárgyalásokon, Brüsszel nem avatkozott be a lengyel alkotmányos rendbe – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán.

A lengyel miniszterelnök a varsói repülőtéren, az uniós csúcstalálkozóra indulva nyilatkozott arról, hogy Szymon Szynkowski vel Sek lengyel EU-ügyi miniszter kedd esti közlése szerint az illetékes uniós biztosok rábólintottak a lengyel legfelsőbb bíróságról szóló törvény javasolt módosításaira. Ezek megfelelnének a megszabott feltételnek, és lehetővé tennék a Lengyelországnak járó uniós helyreállítási eszközök kifizetését.

Fontos az ország védelme és gazdasága szempontjából

Morawiecki közölte: a brüsszeli tárgyalási eredményekről ő és Szynkowski vel Sek szerdán beszámolt a lengyel parlamenti frakciók vezetőinek. Arra szólították fel őket, hogy minél hamarabb vitassák meg az EB-vel kötött kompromisszumot tartalmazó törvénymódosítási javaslatot.

Jó kompromisszumról van szó

– fogalmazott Morawiecki, aláhúzva: a lengyel fél meghúzta a maga részéről a határvonalat, és bár „akadtak beavatkozási próbálkozások a lengyel alkotmányos rendbe”, az Európai Bizottság e téren visszahátrált. „Mi is bizonyos engedményeket tettünk” – jegyezte meg a kormányfő.

A helyreállítási eszközöket Morawiecki Lengyelország védelme és gazdasága szempontjából fontosnak nevezte.

Lényeges változások jöhetnek

A szóban forgó törvénymódosítási javaslatokat szerdára virradóra már benyújtották a szejmbe. A leglényegesebb változás az lenne, hogy a bírák fegyelmi ügyei a legfelsőbb bíróságtól egy másik intézmény, a legfelsőbb közigazgatási bíróság hatáskörébe kerülnek át. Pontosítanának azokon az eljárásokon is, amelyek szerint egy per előtt vizsgálható a bírák elfogulatlansága.

A Brüsszel által korábban kifogásolt lengyel legfelsőbb bírósági fegyelmi kamarát már nyáron egy új, a szakmai felelősség ügyeivel foglalkozó, más összetételű kamarával váltották fel, az Európai Bizottság viszont nem tartotta elegendőnek ezt a megoldást.

Az ellenzéki frakciók vezetői szerdai sajtóértekezletükön közölték: beleegyeztek abba, hogy a legfelsőbb bíróságról szóló törvény módosítását csütörtökön tűzzék a szejm napirendjére, a jövő heti rendkívüli parlamenti ülésen pedig folytassák a munkát. Ellenzéki politikusok nem támogatták viszont a tervezet sürgősségi eljárásban történő megvitatását.

Mit jelent ez a számok terén?

A lengyel helyreállítási terv összesen 23,9 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást és 11,5 milliárd eurós kölcsön lehívását teszi lehetővé. Az Európai Bizottság hétfőn jóváhagyta a lengyel helyreállítási pénzek kifizetésének technikai feltételeit tartalmazó operatív megállapodást, amely meghatározza, hogy Varsónak milyen dokumentációt kell benyújtania annak igazolására, hogy teljesítette a helyreállítási tervben megszabott 283 célkitűzés mindegyikét.

Rovatok