Index Vakbarát Hírportál

Idén egy nép kapta a Szaharov-díjat

2022. december 14., szerda 17:15

A 2022-es Szaharov-díjat ugyan az ukrán népnek ítélte az Európai Parlament, de azt azért érdemes kiemelni, hogy inkább a bátor ukránoknak jár, és nem azoknak, akik mindent hátrahagyva elmenekültek a saját országukból.

Az Európai Unió a díj átadásával egyben üzent is, vagyis kiáll és kitart a demokrácia mellett, nem nézi tétlenül a szomszédos országok közötti erőszakos fellépést. Ez egyben határozott állásfoglalás a béke és a párbeszéd mellett. Ezt erősítette beszédében az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola is, aki azt mondta:

Egyértelmű üzenetet kaptunk az európaiaktól: Ukrajna mellett állunk. Nem nézünk félre. Az ukrán nép nem pusztán függetlenségi háborút vív, hanem az értékek háborúját. Azokért az értékekért harcol, amelyek az Európai Unióban az életünk alappilléreit jelentik.

A strasbourgi díjátadón és az azt megelőző eseményen ott volt az Index tudósítója is, aki elmondta: a ceremónián nem vett részt Volodimir Zelenszkij elnök, helyette ukrán vezetők vették át az oklevelet és az ötvenezer euró értékű pénzjutalmat. Zelenszkij videón keresztül csatlakozott az eseményhez, és arról beszélt, hogy létre kell hozni egy olyan nemzetközi bíróságot, amely igazságot szolgáltatna Ukrajnának az Oroszország által területén elkövetett háborús bűnökért.

A díjátadó előtt beszélt a döntés részleteiről Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő, aki elmondta: a díjról a képviselők döntöttek, akik egyhangúan javasolták az elismerésre Ukrajnát.

A gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat 1988-ban alapították, és minden évben az Európai Parlament ítéli oda. Elsősorban olyan emberek vagy szervezetek kapják, akik vagy amelyek valamilyen kiemelkedőt tettek az emberi jogokért és az alapvető szabadságjogok védelméért. Nevét Andrej Szaharov szovjet fizikusról, másként gondolkodóról és politikai menekültről kapta. 34 évvel ezelőtt a díjat első alkalommal Nelson Mandela kapta.

(Borítókép: Vszevolod Csencov, Sztaniszlav Kuljkivszkij, Iván Fedorov, Julija Pajevszka, Olekszandra Matvijcsuk, Roberta Metsola, Jaroszlav Bozsko és Olekszandr Csekrihin a Szaharov-díj-átadón 2022. december 14-én Strasbourgban. Fotó: Philipp von Ditfurth / Picture Alliance / Getty Images)

Rovatok