Index Vakbarát Hírportál

Megvétózta az oktatási törvény módosítását a lengyel elnök

2022. december 15., csütörtök 19:11

A lengyel elnök megvétózta az oktatási törvény módosításait, amelyek többek között a civil szervezetek iskolai tevékenységét érintették. A döntést maga Andrzej Duda jelentette be csütörtöki sajtóértekezletén.

Az államfő úgy látja: a hosszú törvényhozói munka ellenére az említett törvény ügyében nem sikerült elérni a társadalmi konszenzust, számos tiltakozó levelet kapott. Az ukrajnai háborúra és a gazdasági helyzetre utalva hangsúlyozta: nem kell fokozni a társadalmi feszültségeket − közölte az MTI.

A tervezet szerint a civil szervezetek iskolai foglalkozásait a szülői tanács véleményezte volna a szülők körében lefolytatott konzultációt követően. Emellett a szülők írásbeli jóváhagyása lett volna szükséges ahhoz, hogy kiskorú diák ilyen foglalkozásokon részt vehessen.

Az engedélyezésről végső soron a tanfelügyelő döntött volna, akinek az iskolaigazgatótól a foglalkozások időpontja előtt legalább két hónappal részletes információkat kellett volna kapnia azok tartalmáról.

Duda felidézte: a törvénymódosítást november elején hagyta jóvá az alsóház, november végén elutasította az ellenzéki többségű felsőház. Az elutasító határozatot viszont december 1-jén az alsóház szavazta le, majd ezt követően az államfőhöz továbbította a megszavazott jogszabályt.

Nem ez az első ilyen vétó

A lengyel elnök már márciusban megvétózott egy hasonló törvényt. Az ukrajnai háború február 24-i kitörését követő légkörben Andrzej Duda szintén a belpolitikai egység szükségére hivatkozott, és egyúttal kilátásba helyezte a téma későbbi megvitatását. Júliusban aztán benyújtotta saját, a parlament által végül jóváhagyott csomag részét képező tervezetét.

Csütörtöki sajtóértekezletén Duda megjegyezte: az ő tervezetében található egyes megoldások kimaradtak a véglegesen megszavazott csomagból.

A jogszabály ellenzéki politikusok szerint túlságosan bővítette volna a megyei tanfelügyelők szerepét. Egyes társadalmi és pedagógusszervezetek a törvény egyéb, így például a házi oktatásról szóló előírásait is bírálták.

Andrzej Duda a sajtóértekezleten arról is állást foglalt, hogy a lengyel szejm csütörtökön napirendre tűzi a lengyel legfelsőbb bíróságról szóló törvény módosításait. Ezekre a megoldásokra Szymon Szynkowski vel Sek lengyel EU-ügyi miniszter keddi közlése szerint az illetékes uniós biztosok rábólintottak, és megfelelnek azoknak a szükséges feltételeknek, amelyekhez az Európai Bizottság (EB) a Lengyelországnak járó uniós helyreállítási eszközök kifizetését köti.

A lengyel államfő felidézte: Brüsszel először elfogadta, majd mégsem találta elegendőnek a legfelsőbb bíróságról szóló törvény korábbi módosításait, amelyek az elnök kezdeményezésére készültek.

Elmondta azt is, hogy az új törvénytervezetről a kormány vele nem egyeztetett. Felszólította a parlamenti képviselőket, hogy a javasolt módosításokat „nyugalommal és konstruktív módon” vitassák meg. Jelezte: ha majd a törvény a parlamenti munkák befejezése után elé kerül, nem egyezik bele semmilyen, a lengyel alkotmányos rendet sértő előírásba.

Támogatni fogja viszont az olyan megoldásokat, amelyek segítik Lengyelországot az uniós tagságából eredő jogok érvényesítésében – hangsúlyozta Andrzej Duda.

Rovatok