Index Vakbarát Hírportál

Csaknem másfél tonna kokaint találtak egy banánrakomány között Hollandiában

2022. december 15., csütörtök 15:12

Közel 1,3 tonna, legalább 95 millió euró értékű kokaint foglaltak le a hollandiai Vlissingen kikötőjében, a drogszállítmányt egy Ecuadorból érkező hajó banánrakománya közé rejtve találták meg.

A Dutch News angol nyelvű holland hírportál csütörtöki beszámolója szerint egy rutinellenőrzés vezetett a banánokkal teli konténerekbe rejtett kábítószer megtalálásához. A banánt egy vlissingeni élelmiszeripari cégnek szánták. A rendőrség ugyanakkor kizárta, hogy a vállalatnak köze lett volna a drogszállítmányhoz. Az elkobzott kábítószert megsemmisítették.

A most talált kábítószer lefoglalását több drogszállítmány elkobzása is megelőzte idén. A rotterdami nemzetközi kikötőben szintén banánok közé rejtve csaknem nyolc tonna kokaint foglaltak le novemberben, a szállítmány értéke meghaladta a 200 millió eurót. A művelet négy ember előállításához vezetett.

Júliusban Costa Ricából származó banánok között 1298 kilogramm kokaint találtak Rotterdamban, ugyanekkor Vlissingen kikötőjében körülbelül 130 kiló kokaint foglaltak le egy curacaói mészkővel megrakott konténerben. A vlissingeni vámhatóság októberben 254 kilogramm, több mint 26,5 millió euró értékű kokaint fedezett fel a helyi kikötőben. A drogszállítmány egy ecuadori banánszállítmányban volt elrejtve.

Júliusban a hollandiai Zwolle bírósága hét gyanúsított ellen emelt vádat, amiért összesen 9000 kilogramm kokaint csempésztek Európába Vlissingen kikötőjén keresztül – közölték. Az Euractiv című angol nyelvű brüsszeli hírportál friss cikkében közölte: a rotterdami kikötőben tavaly rekordnak számító, közel 70 tonna kábítószert foglaltak le, 74 százalékkal többet, mint az előző évben.

Rovatok