Index Vakbarát Hírportál

Mérgező spenót okoz hallucinációkat

2022. december 16., péntek 12:35

Ausztráliában adtak ki riasztást a mérgező zöldség kapcsán. Eddig két szövetségi államban több mint ötven ember lett rosszul, közülük majdnem húszat vittek kórházba azután, hogy ettek a bébispenótból, amelytől rosszul lettek, és hallucinációik voltak.

A Riviera Farms nevű zöldségkereskedő fertőzött terméke – az egészségügyi hatóságok szerint – gyakran okoz szapora szívverést, a betegek félrebeszéltek, vagy éppen homályos látásról számoltak be.

A cég azt állítja, hogy a spenótot valamilyen gyom fertőzhette meg, de más terméküket ez nem érinti. Az ausztrál hatóságok azonnal leszedették a boltok polcairól és megsemmisítették a csomagolt terméket. Egyben felszólították az embereket, hogy ha ettek a spenótból és utána bármilyen furcsa tünetet észlelnek magukon, akkor azonnal menjenek be egy kórházba.

Az új-zélandi és az ausztrál hatóságok komoly kampányba kezdtek, hogy minél hamarabb eltüntessék a még esetleg a boltokban maradt fertőzött bébispenótot. 

A szövetségi állam toxikológiai intézetének orvos vezetője, Darren Roberts azt nyilatkozta a The Sidney Morning Herald újságnak, hogy 24 órával az első tünetek észlelése után is többen nagyon rossz állapotban vannak még, annak ellenére, hogy kórházban ápolják őket. 

Akik tényleg nagyon rosszul vannak, azoknak olyan szintű hallucinációik vannak, hogy olyan dolgokat látnak, amelyek nincsenek is a szobájukban

– tette hozzá az ausztrál orvos. Szerencsére senki nem halt meg, és remélhetőleg ez így marad – folytatta dr. Roberts, aki szerint már nagy erőkkel vizsgálják a fertőzött bébispenótot. 

Egyelőre azt valószínűsítik, hogy véletlenül valamilyen vegyi anyaggal érintkezhetett a zöldségféle, de hogy pontosan mi lehet az, még nem tudni.

(Borítókép: Joanne Rathe / The Boston Globe / Getty Images)

Rovatok