Index Vakbarát Hírportál

Szex- és alkoholbotrány a brit parlamentben

2022. december 16., péntek 20:11

A brüsszeli Politico részletes cikkben számolt be arról, hogy az utóbbi években számos brit törvényhozó arra használta fel a hivatalos külföldi útjait, hogy prostituáltak szolgáltatásait vegye igénybe, vagy extravagáns partikon vegyen részt.

A lap megszólaltatott több parlamenti képviselőt és tisztviselőt, akik részletesen beszéltek a jelenségről. Elmondták például, hogy az egyik konzervatív képviselő – aki jelenleg is a parlament felsőházának tagja – egy ilyen út alatt 

NEMES EGYSZERŰSÉGGEL ELMENt A LEGKÖZELEBBI BORDÉLYHÁZBA, AMIKOR ÉPP DÉLKELET-ÁZSIÁBAN TARTÓZKODOTT A BRIT PARLAMENTI DELEGÁCIÓVAL. 

Egy másik konzervatív képviselő (aki korábban miniszter is volt) több ilyen kiküldetésnél sem tért vissza a delegációjával, és azért maradt az országban, hogy „a helyi nőkben” lelje élvezetét. Egy munkáspárti képviselőről pedig egyenesen közismert a kollégái körében, hogy orosz nők társaságát élvezi az ilyen kiruccanások idején.

Politico szerint nem túlzás azt mondani, hogy több képviselő is direkt arra használta fel ezeket az utakat, hogy szexuális (vagy másféle) élvezeteknek hódolhasson. A leggyakrabban erre a pártközi parlamenti képviselőcsoportok (All-Party Parliamentary Groups – APPG) külföldi látogatásain került sor, amelyeknek a működését a házszabály viszonylag lazábban szabályozza, és amelyek külföldi útjairól hivatalos jelentés sem készül. 

Voltak, akik már szóvá tették a botrányos viselkedést 

Bár a brit parlamentben viszonylag kiegyenlített a nemek aránya, ezekben a csoportokban (aligha véletlenül) mind a mai napig elsősorban férfiak kapnak helyet. Több tisztviselő is arról számolt be, hogy ezeken az utakon – különösen a Nemzetközösséghez tartozó országokba tett látogatások alkalmával – a diplomáciában dolgozó tisztviselők szerveztek

olyan bulikat a törvényhozóknak, amelyeken fiatal női és férfi prostituáltakkal közösülhettek. 

Mindennek a költségét ráadásul sok esetben a fogadó országok állták, és arra is volt példa, hogy az egyik ország képviselője is szóvá tette a brit politikusok botrányos viselkedését. A Politico szerint a jelenség olyan gyakorivá vált, hogy az utóbbi időben több ilyen látogatásnál annyira feszes programtervet szerveztek a brit külképviseletek dolgozói a delegációknak, hogy még véletlenül se legyen szabadidejük arra, hogy az efféle élvezeteknek hódoljanak. 

A brit parlament is tart attól, hogy ebből még botrány lehet

Mindezzel kapcsolatban a brit parlament házszabályi bizottsága is kiadott egy jelentést 2022-ben, Boris Johnson lemondása előtt nem sokkal. Bár a külföldi utakat részletesen nem említették a jelentésben, azt írták, hogy az APPG-k (a laza szabályozásuk következtében)

megágyazhatnak a következő nagy parlamenti botránynak. 

A bizottság emiatt azt javasolta, hogy egyrészt csökkentsék a képviselőcsoportok számát, másrészt pedig hozzanak létre egy, a tevékenységük ellenőrzéséért felelős tisztséget. A kezdeményezés mellett Boris Johnson kormánya is állást foglalt, nem sokkal később azonban jött a kormányválság, és azóta nem történt előrelépés az ügyben.

A Politico végül azt is megjegyezte, hogy a képviselők „helytelen viselkedésére” nemcsak az APPG-k külföldi látogatásai alatt, hanem más kiküldetéseknél is volt példa. Egy európai országban tett látogatáson például

három képviselő az előző éjjel tartott ivászat miatt nem jelent meg a brit nagykövetség által szervezett reggelin.

Októberben pedig egy képviselőnek, a munkáspárti Christian Mathesonnak le is kellett mondania amiatt, hogy az egyik beosztottja szexuális jellegű visszaéléssel vádolta meg egy ilyen úttal kapcsolatban.

 (Borítóképünk illusztráció. Fotó: Getty Images)

Rovatok