Index Vakbarát Hírportál

A WHO reméli, hogy 2023-ban vége lesz a világjárványnak

2022. december 16., péntek 11:48

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bízik benne, hogy 2023-ban feloldható lesz a koronavírus-világjárvány miatti globális egészségügyi szükséghelyzet.

Reméljük, hogy jövőre azt mondhatjuk: „Már nincsen világjárvány” – mondta szerdán Genfben Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Hozzátette ugyanakkor, hogy a vírus itt fog maradni. Mindazonáltal a világnak vannak eszközei ellene, védőoltások, gyógyszerek és viselkedési kódexek.

Az mpox (korábbi nevén majomhimlős) fertőzések száma is több mint 90 százalékkal csökkent, és egyelőre nem jelentettek új ebolás eseteket Ugandából sem – mondta a főigazgató.

A 2023-as évvel kapcsolatban Tedrosz közölte: sok ok van a reményre és az aggodalomra egyaránt. Az utóbbiak között az éhínséget említette  elsősorban Afrikában , valamint hogy sok helyen továbbra is elmaradott a közegészségügy, egészségtelen az emberek étrendje, jelen van a malária és a gümőkór.

Michael Ryan, az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének veszélyhelyzeti igazgatója szerdai genfi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy véleménye szerint Kínában a szigorú intézkedések önmagukban nem állították meg a járvány terjedését, Peking döntése stratégiailag nem a legjobb választás volt. Az ENSZ-szakértő szerint a világ második legnagyobb gazdaságának az oltókampány felgyorsítására van szüksége, mert a lakosságból hiányzik a „nyájimmunitás”, és különösen az idősek között alacsony az oltottak aránya.

Rovatok