Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: elfogadták a kilencedik szankciós csomagot

2022. december 16., péntek 14:53

Elfogadta az Európai Unió Tanácsa az Oroszország elleni kilencedik szankciós csomagot, amely egyedi és gazdasági szankciókat is tartalmaz. Korlátozzák és ellenőrzik többek között a kettős felhasználású termékeket is.

Válaszul az Ukrajna ellen indított háborúra az európai uniós tagállamokat tömörítő tanács pénteken elfogadta a kilencedik uniós szankciós csomagot Oroszországgal szemben. Az újabb megszorító intézkedések az orosz gazdaságot és a háborúért, annak támogatásáért felelősöket célozzák.

Az uniós tanács tájékoztatása szerint az újabb szankciós csomag alapján a megszorító intézkedések vonatkoznak az orosz védelmi ipart támogató vállalatokra, politikusokra és politikai pártokra. Továbbá két orosz bankot is megcéloznak, és négy orosz műsorszolgáltató működését tiltják be az EU-ban.

Korlátoznak és ellenőriznek

További exportellenőrzéseket és korlátozásokat vezetnek be, különösen a kettős felhasználású, azaz a polgári mellett a katonai célokra is használható termékekre. Az intézkedés vegyi anyagokat, idegmérgeket, elektronikai és informatikai eszközök alkatrészeit érinti, valamint megtiltja az orosz bányászati ágazatba történő új beruházásokat.

Válaszul Oroszország ukrajnai háborújára a tanács ma elfogadta az Oroszországra és kormányára gyakorolt nyomás fokozását célzó kilencedik intézkedéscsomagot

– idézi a tanács közleményét a TASZSZ orosz állami hírügynökség. A lap szerint a tanács határozatát hamarosan közzéteszik az Európai Unió hivatalos honlapján is, ezt követően pedig hatályba lépnek az új szankciók.

Számos korlátozás van érvényben 

Az Európai Unió a háború kezdete óta, valamint Ukrajna Donyecki, Luhanszki, Zaporizzsjai és Herszoni területének jogellenes annektálására válaszul számos szankciót vezetett be Oroszországgal szemben.

Az elfogadott szankciókhoz célzott korlátozó intézkedések (egyedi szankciók), gazdasági szankciók és vízumintézkedések is tartoznak.

Gazdasági és egyedi szankciók

gazdasági szankciók célja, hogy súlyos következményekkel sújtsák Oroszországot cselekedetei miatt, továbbá hogy hatékonyan lerontsák Oroszországnak az agresszió folytatására való képességét – írja az Európai Unió Tanácsa honlapján

Az egyedi szankciók az Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét aláásó tevékenységek támogatásáért, finanszírozásáért vagy végrehajtásáért felelősek, valamint az ezekből hasznot húzó személyekre irányulnak – magyarázzák.

Ugyanakkor más, a háborút és Oroszországot támogató országok ellen is elfogadott szankciókat az EU. Az alábbi országokkal szemben van érvényben uniós korlátozás:

A médiára vonatkozó korlátozások

A háború nyomán az EU felfüggesztette öt orosz állami tulajdonú médiaorgánum műsorszolgáltatási tevékenységét is. Ezek között van a Szputnyik, a Russia Today, a Rossiya RTR, a Rossiya 24, valamint a TV Centre International.

A tanács ezzel kapcsolatban azt írta: az orosz kormány „ezeket a médiaorgánumokat az ukrajnai invázióval összefüggésben eszközként használja az információk manipulálására és propagandát is magában foglaló dezinformáció terjesztésére azzal a céllal, hogy destabilizálja az Oroszországgal szomszédos országokat, valamint az EU-t és annak tagállamait”.

Felfüggesztették a tárgyalásokat és a vízumot

A konfliktus miatt az uniós tagállamok korábban arról is döntöttek, hogy nem rendezik meg a szokásos kétoldalú csúcstalálkozóikat Oroszországgal, és támogatták azon tárgyalások felfüggesztését, amelyek Oroszországnak a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) és a Nemzetközi Energiaügynökséghez (IEA) való csatlakozásáról folytak.

Emellett 2022 februárjában úgy határoztak, hogy „az orosz diplomaták, az orosz tisztviselők és üzletemberek nem élvezhetik az EU területére egyszerűbb belépést biztosító vízumkönnyítési rendelkezések előnyeit”. Szeptemberre pedig teljes egészében felfüggesztették az országgal kötött vízumkönnyítési megállapodást.

A gazdasági kapcsolatokat és együttműködéseket is korlátozták

Krím és Szevasztopol jogellenes annektálása után az EU megtiltotta a szóban forgó területekről származó áruk behozatalát, korlátozta az egyes gazdasági ágazatok és infrastrukturális projekteket érintő kereskedelmet és beruházást, megtiltotta a turisztikai szolgáltatások nyújtását, valamint exporttilalmat rendelt el egyes termékekre és technológiákra vonatkozóan. 

Hasonló korlátozásokat és tiltásokat vezettek be az Orosz Föderáció által független entitásnak nyilvánított Donyecki és Luhanszki területtel szemben és a Zaporizzsjai és Herszoni terület nem kormányzati ellenőrzés alatt álló részein. 

Mindemellett 2014 óta számos gazdasági együttműködést érintő intézkedést is bevezettek Oroszországgal szemben. 

(Borítókép: Az Európai Unió Tanácsa 2017. március 10-én. Fotó: Guido Bergmann / Bundesregierung / Getty Images)

Rovatok