Index Vakbarát Hírportál

Egy uniós biztos is aggódik az újságírók Twitter-fiókjainak felfüggesztése miatt

2022. december 16., péntek 20:47

Vera Jourová uniós biztos szerint aggodalomra ad okot, hogy a Twitter több újságíró fiókját is felfüggesztette. Úgy véli, az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvénye előírja a médiaszabadság és az alapvető jogok tiszteletben tartását.

Aggodalomra ad okot, hogy a Twitter önkényesen felfüggesztette több újságíró fiókját – írta pénteki Twitter-bejegyzésében Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Twitter csütörtökön függesztette fel több olyan ismert újságíró fiókját, aki nemrég Elon Musknak, a cég új tulajdonosának repülőútjairól, valamint a Twitter felvásárlása után a cégnél uralkodó állapotokról posztolt. Musk szerint ez a személyes adatok megosztását tiltó szabályokba ütközött.

Az alapvető jogokra hívta fel a figyelmet

Jourová felhívta a figyelmet, hogy az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvénye előírja a médiaszabadság és az alapvető jogok tiszteletben tartását.

Ezt a médiaszabadságról szóló törvényünk is megerősíti. Elon Musknak ezzel tisztában kell lennie, van egy bizonyos határ. Továbbá szankciók is lesznek hamarosan

– tette hozzá üzenetében.

Szigorúbbak az elvárások

Az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvényét idén áprilisban fogadta el az unió. A törvény előírja, hogy az online platformoknak, köztük a közösségi médiának és a piactereknek szigorúbb elvárásoknak kell megfelelniük, illetve intézkedéseket kell hozniuk annak érdekében, hogy felszámolják az illegális tartalmak, áruk és szolgáltatások közzétételét, beleértve a félretájékoztatást is.

A rendelet november 16-án lépett hatályba, de a legnagyobb online platformok – köztük a Twitter – esetében csak jövő márciusban, a többiek esetében pedig egy évvel később lesz teljes mértékben alkalmazandó az EU 27 országában. A törvényt megsértő vállalatokra a globális bevételük akár hat százalékának megfelelő összegű bírságot szabhatnak ki, vagy akár ki is tilthatják őket a webfelületekről.

Védelmezni akarják a demokráciát

A médiaszabadságról szóló jogalkotási javaslatot idén októberben mutatta be az Európai Bizottság. A csomagot jövőre terjeszti elő a testület. A törvény célja az lesz, hogy „védelmezze a demokráciát olyanoktól, akik az unión kívülről finanszírozzák a veszélyt jelentő, a nyilvánosság befolyásolására szolgáló folyamatokat” – írta az MTI.

(Borítókép: Az EU értékekért és átláthatóságért felelős biztosa, Vera Jourova alelnök az Európai Bizottság központjában 2022. június 16-án. Fotó: Thierry Monasse / Getty Images)

Rovatok