Index Vakbarát Hírportál

Elvesztette népszerűségét a halálbüntetés az amerikaiak körében

2022. december 17., szombat 12:44

Tovább csökkent a halálbüntetést támogatók száma az Egyesült Államokban. Mindeközben idén hajtották végre a legkevesebb halálbüntetést az elmúlt három évtizedben, ezalól csak a koronavírus-világjárvány időszaka volt kivétel – olvasható az amerikai Halálbüntetési Információs Központ éves jelentésében.

Az idén tervezett húsz kivégzésből hét esetben látható problémák adódtak a halálbüntetés végrehajtásakor. Az egyik büntetés-végrehajtási intézetben például három órán át tartó küszködés után tudták csak beadni a halálos méreginjekciót egy alabamai férfinak, mert nem találták a vénáját – írja a Halálbüntetési Információs Központ az idei éves jelentésében.

Alabamában idén emellett két alkalommal is felfüggesztették a halálos injekciók beadását, mert nem találták az elítéltek vénáját. Kay Ivey, az állam republikánus kormányzója átfogó ellenőrzést rendelt el a halálbüntetések végrehajtásával kapcsolatban.

Arizonában hasonló okok miatt három alkalommal hiúsult meg a halálos ítélet végrehajtása.

Tennessee-ben, Idahóban és Dél-Karolinában azért kellett félbeszakítani halálbüntetés végrehajtását, mert a kivégzést felügyelő hatóságok hiányosságokat tártak fel az előkészületekben. Áprilisban Tennessee-ben egy órával az ítélet végrehajtása előtt kellett leállítani az egyik kivégzést.

Dél-Karolinában várhatóan jövő hónapban dönt az állam legfelsőbb bírósága a halálbüntetések végrehajtásáról szóló törvényes eszközökről, miután egy szeptemberi ítéletben alkotmányellenesnek minősítették a villamosszék használatát és a frissen kialakított lőosztagok bevetését.

2022-ben végezték ki a legkevesebb embert

Az elmúlt három évtizedben 2022-ben hajtották végre a legkevesebb halálbüntetést, 18-at, és idén szabták ki a legkevesebb, 22 halálbüntetést is. A koronavírus-járvány idején a legtöbb állami büntetés-végrehajtási intézetben felfüggesztették, elhalasztották vagy lelassították a kivégzések végrehajtását.

Az elmúlt tíz évben 37 tagállamban függesztették fel a halálbüntetések végrehajtását, vagy törölték el a halálbüntetést. Az idei évi kivégzések csaknem felére Texas és Oklahoma államban került sor. Texasban 2000-ben 40 ítéletet hajtottak végre.

Ezzel szemben Oregon állam demokrata kormányzója, Kate Brown 17, halálra ítélt rab esetében módosította a halálbüntetést életfogytig tartó börtönbüntetésre, és elrendelte a halálkamra szétszerelését. Oregonban utoljára 1997-ben hajtottak végre halálbüntetést.

A halálbüntetések végrehajtásával kapcsolatosan megosztott az amerikai társadalom.

Amíg 1994-ben a válaszadók 80 százaléka támogatta a halálbüntetést, 2022-ben az ő arányuk 55 százalékra csökkent. A legkevesebben 2021-ben támogatták a halálbüntetést. Akkor a megkérdezettek 54 százaléka értett egyet velük. Eközben egy másik közvélemény-kutatás ennél alacsonyabb lakossági támogatottságról számolt be. A Rasmussen Reports szerint a válaszadók 46 százaléka mutatott egyetértést a halálbüntetések kiszabásával és végrehajtásával.

Rovatok