Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa: Már aláírtam a lemondásomat

2022. december 18., vasárnap 07:55

Ferenc pápa már 2013-ban aláírta lemondó nyilatkozatát arra az esetre, ha súlyos és állandó egészségi problémák miatt képtelenné válna teljesíteni a pápasággal járó kötelezettségeit – derült ki egy vasárnap nyilvánosságra hozott interjúból.

A katolikus egyházfő – aki szombaton ünnepelte 86. születésnapját – térdproblémáit leszámítva jó egészségnek örvend.

Ferenc pápa, mint kiderült az ABC spanyol lapnak adott interjújából, lemondó nyilatkozatát 2013-ban odaadta az akkori vatikáni államtitkárnak, Tarcisio Bertone bíborosnak.

A XVI. Benedek pápa által kinevezett Tarcisio Bertone még hat hónapig volt vatikáni államtitkár Ferenc 2013. március 13-i megválasztását követően.

Már aláírtam a lemondásomat. Aláírtam, és azt mondtam neki: Egészségügyi akadályoztatás vagy bármi más esetén itt a lemondásom. Megvan. Nem tudom, kinek adta Bertone bíboros, de én adtam neki

– mondta az ABC-nek Ferenc pápa.

Ferenc pápa korábban többször leszögezte, hogy lemondana, ha egészségügyi okokból képtelenné válna irányítani az 1,3 milliárd hívővel rendelkező római katolikus egyházat – írja a Reuters.

Minden eshetőségre felkészült, de eddig hallgatott róla

Amikor Ferenc pápától azt kérdezték, hogy szerinte létre kellene-e hozni egy hivatalos normát azokra az esetekre, amikor egészségügyi problémák vagy baleset akadályozza a pápát az egyház vezetésében, azt mondta, hogy már aláírta a lemondását.

Amikor átadta az aláírt lemondási nyilatkozatot a vatikáni államtitkárnak, azt mondta: „Ha egészségügyi vagy bármilyen okból akadályoztatva leszek, itt a lemondásom”.

Hozzátette, nem tudja, Bertone bíboros kinek adta át a nyilatkozatot, de ő akkor adta át neki, amikor államtitkár volt. A pápa azt is elmondta, hogy szerinte VI. Pál pápa (1963–1978) és XII. Piusz pápa (1939–1958) is hasonló lemondólevelet írt alá. Mindkét pápa azonban hivatalában meghalt.

Ezt a tényt most először tárta a nyilvánosság elé. Júliusban elutasította a lemondásáról szóló spekulatív híreket, és megismételte gyakran hangoztatott álláspontját, miszerint egy napon lemondhat, ha megromlott egészségi állapota lehetetlenné teszi számára az egyház vezetését.

Hat évszázadon keresztül elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy pápa lemondjon, amíg a ma 95 éves XVI. Benedek 2013-ban le nem mondott. 

Ferenc pápa háromszor utazott külföldre az elmúlt fél évben. A tervek szerint 2023. január 31-e és február 5-e között a Kongói Demokratikus Köztársaságba utazik, ahová korábban indult volna, tavaly júniusban, de térdproblémái miatt le kellett mondania az utat. Ezenkívül Dél-Szudánba látogat el.

(Borítókép: Ferenc pápa 2015. január 16-án. Fotó: Lisa Maree Williams / Getty Images)

Rovatok