Index Vakbarát Hírportál

Háború Oroszország és az Egyesült Államok között? Vészjósló dolgot mondott a vezető diplomata

2022. december 19., hétfő 15:14

Washington veszélyes és rövidlátó politikája a közvetlen összecsapás szélére sodorja az Egyesült Államokat és Oroszországot – jelentette ki hétfőn Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő.

A diplomata Ned Price amerikai külügyminisztériumi szóvivőnek az amerikai–orosz kapcsolatok megromlásáért Oroszország „felelősségét” emlegető kijelentésére reagált december 19-én.

Szerinte „éppen az Egyesült Államok azon törekvése, hogy minden eszközzel fenntartsa az amerikai hegemóniát, figyelmen kívül hagyva az új geopolitikai realitásokat, valamint arrogáns vonakodása a biztonsági garanciákról folytatott komoly párbeszédre vezetett a megjósolható eredményhez”.

„Az afganisztáni, nagy visszhangot kiváltó fiaskó után Washington egyre inkább belekeveredik egy új konfliktusba, és nemcsak anyagilag és fegyverekkel támogatja a kijevi neonáci rezsimet, hanem még a katonai jelenlétét is növeli a régióban” – hangoztatta a diplomata.

„Ez egy veszélyes és rövidlátó politika, amely az Egyesült Államokat és Oroszországot a közvetlen összecsapás szélére sodorja. Moszkva arra kéri a Biden-kabinetet, hogy józanul értékelje a helyzetet, és ne indítson el egy veszélyes eszkalációs spirált” – tette hozzá Zaharova. 

A Kreml szerint egyelőre nincs ok az optimizmusra

„Reméljük, hogy meghallgatnak bennünket Washingtonban, bár egyelőre nincs okunk az optimizmusra” – idézte a szóvivőt a TASZSZ orosz állami hírügynökség. Szavai szerint Oroszország abban érdekelt, hogy a feszültség enyhüljön, és a szigorú kölcsönösség alapján megállapodjanak a békés egymás mellett élés elveiben.

„Nem mondunk le a különböző szintű kommunikációról az Egyesült Államokkal, de a változáshoz nyitottságra lenne szükség. És pontosan ez az, ami Washingtonból jelenleg teljesen hiányzik” – szögezte le Zaharova.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép: Marija Zaharova 2021. Január 14-én. Fotó: Russian Foreign Ministry Press Service / Handout / Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok