Index Vakbarát Hírportál

Szeméttel hajtott buszokat állítanak forgalomba Pamplonában

2022. december 19., hétfő 11:35

A spanyolországi Pamplona városa nemrég 13 darab új autóbuszt helyezett forgalomba. A járműveket a Moventia-csoport rendelte, amely Pamplona mellett még további 17 önkormányzati körzetben nyújt szolgáltatást Navarra tartományban, Észak-Spanyolországban. A buszokat a kommunális szemétből nyert biogázzal fogják hajtani.

A Pamplonai Nemzetközösség tavaly elfogadta karbonsemlegességre vonatkozó célkitűzését, amelyet legkésőbb 2030-ra szeretne megvalósítani. Ebben fontos szerepe lehet a biogázzal hajtott autóbuszoknak − írja a vezess.hu

A buszokat a spanyol Castrosua cég építette Scania alvázakra. A nemrég átadott flotta hét darab 18 méter hosszú csuklós, valamint hat darab 12 méter hosszú szóló autóbuszt foglal magába. A járműveket a Scania által fejlesztett és gyártott sűrített földgázzal üzemelő, Euro VIe károsanyag-kibocsátási normákat teljesítő motorok hajtják, amelyek a buszok tetején található kompozit tartályokból nyerik a működéshez szükséges sűrített földgázt.

A buszokat azonban nem földgázzal, hanem a helyi szemétlerakókból származó, a szerves hulladékok lebomlásakor keletkező biogázzal hajtják, amelyet a kifejezetten erre a célra létesített gáztöltő állomáson juttatnak az autóbuszok gáztartályaiba. Egy jármű megtankolása négy percig tart, és egy feltöltéssel 300 kilométert tudnak megtenni.

Rovatok