Index Vakbarát Hírportál

Amerika lakosságának több mint felét érinti a téli bombaciklon

2022. december 23., péntek 07:14

Az Egyesült Államokban több mint 2100 repülőjáratot töröltek csütörtökön a rendkívüli téli időjárás miatt a karácsonyi utazási csúcsidőszak kezdetén, a viharok nagy területen áramkimaradásokat okoznak, a hatóságok az életet veszélyeztető hidegre hívták fel a lakosság figyelmét.

Csütörtökön 2156 repülőjáratot kellett törölni országszerte, péntekre pedig már előzetesen közölték, hogy 1576 járat nem tud elindulni. Leginkább Chicago és Denver repülőtere érintett.

A nemzeti meteorológiai szolgálat úgynevezett „bombaciklonra” adott ki figyelmeztetést,

ami azt jelenti, hogy a hőmérséklet rendkívül gyorsan zuhan, viharos körülmények között. A sarki légtömegek szerdán északkelet felől érték el az Egyesült Államok területét, és gyorsan mozognak délkeleti irányba, hatása péntekre az egész országot érinteni fogja.

Pénteken napközben a legdélebbi államokban sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. Csütörtök este a térképes adatok már azt mutatták, hogy a középnyugati államokban jóval mínusz 20 fok alatt volt a hőmérséklet, egyes helyeken mínusz 30 fok volt, ami akár rekord közelébe is süllyedhet hajnalra. A rendkívüli hideg viharos széllel párosul, ezért a valós hőmérsékletnél jóval alacsonyabb a hőérzet.

A hideg levegő és a vihar szinte minden államot érint valamilyen módon: több mint 200 millió embert tartottak téli időjárási riasztásban az Egyesült Államokban csütörtök este hó vagy jeges időjárás miatt.

A BBC arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt évtizedek leghidegebb karácsonyán a téli vihar perceken belül fagyási sérüléseket okoz. 

A Nagy-tavak vidékén komolyabb havazás is kialakulhat. A hatóságok felhívták a figyelmet arra, hogy ebben az időben néhány perc is elegendő a fagyási sérülésekhez. A CNN arra hívja fel a figyelmet, hogy a veszedelmes téli vihar legrosszabb része még hátravan. 

A közlekedőktől óvatosságot kértek. Minnesota államban több tucat balesetről számoltak be a közlekedési hatóságok és a rendőrség. A helyi meteorológiai szolgálat mínusz 40 fok alatti hőmérsékletre figyelmeztette az embereket. Texasban csütörtökön este mintegy 60 ezer háztartásban nem volt áram, de tízezrek voltak áram nélkül Arkansas és Oregon államban is.

A rendkívüli időjárásra Joe Biden elnök is kitért karácsony előtti sajtótájékoztatóján, amikor arra figyelmeztette honfitársait, hogy nem „a gyerekkorunkra emlékeztető” havas napok jönnek, hanem ez egy „komoly dolog lesz”.

New York állam kormányzója, Kathy Hochul rendkívüli állapotot hirdetett a viharra való tekintettel. 

Az árvizek és a jégtorlódások veszélye nagy pusztítást fog okozni közösségünkben

– mondta. Jégtorlódások akkor fordulnak elő, amikor nagy jégdarabok akadályozzák a folyó áramlását, és áradást okozhatnak. Kentucky, Észak-Karolina, Nyugat-Virginia, Georgia és Oklahoma kormányzói is szükségállapotot hirdettek, Wisconsin állam pedig energia-vészhelyzetet jelentett. 

(Borítókép: Havazik a Pennsylvania állambeli Hazletonben 2022. december 22-én, amikor téli viharok okoznak közlekedési nehézségeket és áramkimaradásokat az Egyesült Államok északkeleti államaiban. Fotó:  MTI / AP / Standard-Speaker / John Haeger)

Rovatok