Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij kiadta a figyelmeztetést, karácsonykor is támadhatnak az oroszok

2022. december 24., szombat 07:45

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök figyelmeztette országát a közelgő karácsonyi ünnepek idején esetlegesen fokozódó orosz támadásokra, és arra szólította fel népét, hogy „legyenek figyelmesek a légiriadókra, segítsék egymást, és vigyázzanak egymásra”.

Péntek esti videóbeszédében az ukrán államfő elmondta, hogy találkozott az ukrán vezérkar tagjaival, akikkel áttekintették az aktuális helyzetet. „A kormány felkészült a terrorista állam különböző cselekvési forgatókönyveire. Készek vagyunk reagálni” – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij.

Orosz nyelvre váltva az elnök arra figyelmeztetett, hogy „Oroszország polgárainak világosan meg kell érteniük, hogy a terror soha nem marad válasz nélkül”.

Az elmúlt napokban az ukrán katonai vezetés többször figyelmeztetett az ország infrastruktúrája és energiaellátása elleni esetleges újabb orosz rakétatámadásokra. A közelmúltbeli csapások miatt rengeteg ukrán háztartást maradt áram, fűtés és folyó víz nélkül.

Moszkva növeli a katonai kiadásait

Pénteken az ukrán hírszerzés közölte, hogy Moszkva utánpótlást küld a kelet- és dél-ukrajnai frontvonalakra. Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken az orosz fegyvergyártó központba, Tulába látogatva felszólította a védelmi ipar vezetőit, hogy növeljék a termelést, és biztosítsák, hogy az orosz erők gyorsan megkapják az ukrajnai harcokhoz szükséges összes fegyvert, felszerelést és haditechnikai eszközt, írja az al-Dzsazíra angol nyelvű kiadása.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken az izsevszki Kalasnyikov-fegyvergyárat kereste fel, és közölte annak igazgatójával, hogy az állam jövőre „jelentősen növelni” fogja az üzem megrendeléseit – közölte a Zvezda katonai hírcsatorna.

Annak ellenére, hogy Kijev a katonai hírszerzéssel együtt több milliárd dollár értékben kap nyugati fegyverszállítmányokat, Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy Moszkva a heves ukrán ellenállás ellenére megnyeri a háborút.

(Borítókép: Libkos / AP / MTI)

Rovatok