Index Vakbarát Hírportál

Két év után újra megtelt a Szent Katalin-templom Betlehemben

2022. december 25., vasárnap 08:35 | aznap frissítve

Két év után ismét ezrek látogattak el a világ különböző pontjairól szenteste Betlehembe a Születés Templomához. Idén 120 ezer zarándokot és turistát várnak a városba.

Zsúfolásig megtelt Betlehemben a Születés Temploma melletti katolikus Szent Katalin-templom a karácsonyi éjféli misén a pandémia okozta kétéves szünet után – közölte a misét az interneten élőben közvetítő Keresztény Média Központ vasárnap.

A misét Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin pátriárka mutatta be, aki délután érkezett ünnepi menetével a közeli Jeruzsálemből a városba, ahol a Jászol téren ünneplő tömeg fogadta.

Az éjféli misén az első sorokban a diplomáciai kar tagjai képviselték az egész világon élő keresztényeket, mellettük a helyi politikai és vallási vezetők ültek a szentföldi kereszténység nevében. A templomot zsúfolásig megtöltötték a helyi keresztény közösség tagjai, valamint a turisták és a zarándokok.

Az első sor közepén foglalt helyet Madmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke. Abbász palesztin források szerint a Születés Templomában előzőleg megtartott díszvacsorán a palesztin államiság mellett a megszállt területeken élő keresztények érdekében is felszólalt.

Elmúlik ez az év, új évet köszöntünk. Állhatatosabbak és elszántabbak vagyunk, hogy a földünkön maradjunk, hogy megszabaduljunk a megszállástól és megalapítsuk független államunkat Jeruzsálem fővárossal, és győzni fogunk, ha Isten akarja

– mondta egyebek mellett a palesztin elnök.

A muzulmán vallású Mahmúd Abbász úgy fogalmazott, „minden igazságtalanság és agresszió ellenére, amelynek ki vagyunk téve, üzenetünk a világnak továbbra is a remény, a szeretet és a béke üzenete”.

A rossz időjárás ellenére sok embert várnak

A hideg, csapadékos, zimankós idő ellenére két év után ismét ezrek látogattak el a világ különböző pontjairól szenteste Betlehembe a Születés Templomához, Jézus születésének keresztény hagyomány szerinti helyéhez.

Noha a látogatók száma még nem érte el a 2019-es karácsonyi szezon idején mért 150 ezret, de idén már tömegeket, 120 ezer zarándokot és turistát várnak Betlehembe, ahol a város lakói számára létfontosságúak a turisztikai iparból származó bevételek.

(Borítókép: Karácsonyi éjféli mise a Szent Katalin-templom Betlehemben 2022. december 25-én. Fotó: Ahmad Gharabli/Pool via Reuters)

Rovatok