Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa: A mai világunkban is sok a mártír

2022. december 26., hétfő 13:37

A katolikus vezető szavai szerint ezekért az üldözött fivérekért és nővérekért imádkozzunk, akik Krisztusról tesznek tanúságot.

A hitükért üldözött keresztényeket említette a szeretet és a megbocsátás példájaként Ferenc pápa a Szent Péter-térre néző ablakból mondott beszédében hétfőn délben Szent István ünnepén, melyet az egyház az első keresztény vértanúnak szentel – számolt be az MTI tudósítója.

Ferenc pápa rámutatott, hogy éppen a karácsonyi ünneplés napjaira esik az első keresztény vértanú halála.

Mintha a liturgia el akarna távolítani bennünket a fények, ebédek, ajándékozás világától, ahol egy kicsit megnyugodhatnánk – mondta. Az egyházfő magyarázata szerint a karácsony nem egy király születéséről szól, hanem a megváltó érkezéséről, aki magára veszi az emberek gyarlóságát, bűneit és a halált is.

Az ógörög mártír szó tanút jelent: a mártírok tanúk, akik életükkel a rosszat irgalmassággal legyőző Krisztust mutatják meg.

Mártírok ma is sokan vannak, ma ezekért az üldözött fivérekért és nővérekért imádkozzunk, akik Krisztusról tesznek tanúságot

– jelentette ki a pápa. Úgy vélte, a tanúságtételt szolgálja a megbocsátás is. Karácsonyi üzenetében szólt a közel-keleti keresztényekről is, támogatásukat, valamint a vallások közötti békés együttélést szorgalmazva.  

Karácsony másnapján ismét több tízezren hallgatták az egyházfő rövid beszédét, amelyet az Úrangyala-imádság követett. A római magyarok templomaként ismert, a vértanú Szent Istvánnak szentelt körtemplomban mutatnak be ünnepi misét hétfőn. A magyar közösség miséjét Melo Lajos domonkos atya celebrálja.

(Borítókép: Ferenc pápa [k] a hagyományos karácsonyi Urbi et Orbi [a városnak és a világnak] szóló üzenetét mondja a római Szent Péter-bazilika központi lodzsáján 2022. december 25-én. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri)

Rovatok