Index Vakbarát Hírportál

A hazai erkölcsi bizonyítvány hiánya akadályozza a hongkongi bevándorlók munkavállalását Nagy-Britanniában

2022. december 26., hétfő 17:18

A Hongkongból érkező bevándorlóknak egy hazai rendőrség által kiállított erkölcsi bizonyítványt kellene bemutatniuk ahhoz, hogy munkát vállalhassanak Nagy-Britanniában.

A közelmúltban több hongkongi lakos is úgy döntött, hogy Nagy-Britanniában kezdene új életet, miután eldurvult a helyzet a hongkongi demokráciapárti tüntetéseken, a tiltakozók többször összecsaptak a rendőrökkel, és több tüntetőt is meglőttek

A Szabad Európa által megszólaltatott 28 éves matematikatanárnő, Jessica azután döntött a költözés mellett, hogy kiszabadult a börtönből, ahova a tüntetések során zárták.

Ám a matematikatanárnő hiába bízott abban, hogy a pedagógushiány miatt gond nélkül tudja folytatni a karrierjét, azzal kellett szembesülnie, hogy sorra utasítják el az iskolák.

Az elutasítások oka abban keresendő, hogy Jessica nem tudott felmutatni egy, a hongkongi rendőrség által kiállított erkölcsi bizonyítványt. 

A tanítás igazi hivatás számomra. Fiatalkorom óta ez volt az álommunkám. De nagyon küzdök ezzel, mert nem akarok kapcsolatba lépni a hongkongi rendőrséggel

– mesélte Jessica a lapnak, hozzátéve, hogy mindig is őszintén elmondta, miért nem akarja felvenni a kapcsolatot az őt letartóztató rendőrséggel, de állítása szerint a munkáltatók akkor is bizonyítékot akarnak büntetlen előéletéről. 

Jessica esete rávilágít egy szélesebb körű problémára is, miszerint egy hongkongi munkavállaló esetében a rendőrségi dokumentumok bekérése akadályozza az oktatásban vagy az egészségügyben való elhelyezkedést – ezekben az ágazatokban ugyanis a brit munkaadók megkövetelik a szigorú átvilágítást.

Több, tüntetésben is részt vevő hongkongi nyilatkozott már úgy, hogy nem szívesen osztaná meg a személyes adatait egy olyan rendőrséggel, amelyikben nem bízik. Néhányan attól tartanak, hogy letartóztatják őket, ha visszatérnek meglátogatni a családjukat. 

Többen pedig azért nem akarják, hogy a hongkongi rendőrség megtudja a tartózkodási helyüket, mert féltik a hátrahagyott vagyonukat, attól tartanak, hogy a rendőrség befagyasztja, ha rájönnek, hogy emigráltak. 

Néhány, a közelmúltban erkölcsi bizonyítványt igénylő hongkongi arról számolt be, hogy az eljárás hirtelen sokkal nehezebbé és bonyolultabbá vált. 

Rovatok