Index Vakbarát Hírportál

Olasz gazdák leszámolnának az összes maffiára emlékeztető terméknévvel

2022. december 26., hétfő 20:02

Olaszország legnagyobb mezőgazdasági termelői szövetsége arra akarja rávenni a külföldi cégeket és vendéglátóipari egységeket, hogy cseréljenek le minden maffiához kapcsolódó termék- és helynevet.

A gazdák célkeresztjében a Cosa Nostra whiskey-től kezdve a Chilli Maffia paradicsomszószon át az indonéziai Nasi Goreng Maffia étteremig minden megtalálható. A Coldiretti nevű szervezet átfogó vizsgálatának köszönhetően az is kiderült, hogy több mint 300 olyan étterem van Olaszországon kívül szerte a világon, amelynek a neve az olasz szervezett bűnözéshez kapcsolódik – írja a The Guardian

Ilyenek például az El Padrino Spanyolországban, a Don Corleone Finnországban, a Burger Maffia Németországban, a Falafel Maffia az Egyesült Államokban vagy a Nasi Goreng Maffia Indonéziában. 

Alessandro Apolito, a Coldiretti egyik vezetője szerint a legmegdöbbentőbb felfedezés egy Skóciában gyártott, Cosa Nostra Shot nevű, géppisztoly alakú whiskysüveg volt. 

Botrányos belegondolni, hogy valaki vásárolhat ilyesmit, még ha csak viccből is. Számunkra elfogadhatatlan, hogy olyan komoly dolgokon viccelődjünk, mint a maffia

– nyilatkozta Apolit, hozzátéve, hogy a maffia tematikájú marketing egyrészt hatalmas károkat okoz Olaszország imidzsének, másrészt mélyen megsérti azokat az olasz embereket, akik ténylegesen szenvedtek a maffiától, vagy esetleg családtagokat vesztettek miatta.

A Coldiretti decemberben kiállítást rendezett a szicíliai Palermo városában, a Cosa Nostra szülőhelyén. A kiállításon a világ minden tájáról összegyűjtött, maffia tematikájú étel- és italtermékek felbukkantak, köztük a Chilli Mafia vagy a Mafia Coffee is. 

Egyébként Spanyolországban található a legtöbb (összesen 63) maffia témájú étterem és bár, őket követi Ukrajna, Brazília, Indonézia, Oroszország, India, Japán, Lengyelország és az Egyesült Államok.

A szervezett bűnözés nevének marketingcélú felhasználása és felidézése nem fogadható el. Gazdasági kárt okoz az agrár-élelmiszeripari ágazatunknak, és fájdalmat az alvilág áldozatainak. Európai szintű megállapodásra van szükség, hogy ilyen elnevezések többé ne fordulhassanak elő

– mondta Ettore Prandini, a Coldiretti elnöke.

Rovatok