Index Vakbarát Hírportál

Súlyos ammóniaszivárgás miatt hirdettek veszélyhelyzetet Szerbiában

2022. december 26., hétfő 13:44

Kisiklott egy ammóniát szállító tehervonat Pirot közelében, és emiatt a levegőbe került a veszélyes anyag. Többen kórházba kerültek, de egyelőre senki sincs életveszélyben.

A dél-szerbiai városban 15 embert vittek kórházba, és rendkívüli helyzetet hirdettek Pirotban az ammóniaszivárgás miatt – írja az Aljazeera. A közeli Nis településéről többeket kórházba kellett szállítani, köztük egy gyermeket is. A jelentések szerint senki sincs életveszélyben.

A Nova S hírportál arról számolt be, hogy a 60 ezer lakosú Pirot városában hétfő reggel erős ammóniaszagra és ködre lettek figyelmesek. Az iskolákat és óvodákat a vészhelyzet miatt bezárták, az embereknek pedig azt tanácsolták, hogy

ha nem szükséges, ne menjenek ki a szabadba.

Egy 20 vagonból álló szerelvény ammóniát szállított a bolgár Agropolychimtól a szerbiai Zorka Eliksir műtrágyagyártóhoz, amely a Belgrádtól 90 kilométerre nyugatra fekvő Sabac városában található. A médiajelentések szerint a szerelvényből két vagon vasárnap délután leugrott a sínekről és felborult, aminek következtében az egyik vagon tartalma szivárogni kezdett. A hatóságok közlése szerint még tart a vizsgálat annak megállapítására, hogy mi okozhatta a balesetet.

Goran Vesic közlekedésért felelős miniszter azt mondta, hogy a legfontosabb feladat a helyszínen kialakult helyzet azonnali kezelése és a további károk megelőzése.

A balesetet valószínűleg a rossz infrastruktúra okozta

– tette hozzá.

Elmondta, hogy a szerb hatóságok azt is megvizsgálják majd, hogy a cég nem sértette-e meg a mérgező anyagok szállítására vonatkozó szigorú előírásokat.

Rovatok