Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas tűz ütött ki egy történelmi templomban, több tucat hívő volt bent

2022. december 26., hétfő 15:51

A finnországi Rautjärviben kigyulladt egy történelmi templom, ahol mintegy harminc hívő tartózkodott a tűz idején. Sajtóértesülések szerint a templom ajtaját kötelekkel kötötték át, megakadályozva a bent lévők kijutását. Az esetet a rendőrség vizsgálja.

A tűz reggel 8:30-kor tört ki a karácsonyi istentisztelet alatt a finnországi Rautjärvi történelmi fatemplomában. Körülbelül harminc ember volt bent, köztük egy pap. Amint észrevették a tüzet, a misét levezető atya felszólította a híveket, hogy meneküljenek a templomból. A pap elmondása szerint csak azután hagyta el a templomot, hogy meggyőződött arról, hogy senki más nincs bent.

Az Ilta-Sanomt portálnak adott interjújában Kari Luumno, a volt plébános, aki először vette észre a tüzet, arról számolt be, hogy a templom ajtaja kívülről kötéllel volt bekötve. Mint hozzátette, a köteleket úgy kötötték meg, hogy az ajtókat szerencsére még ki lehetett nyitni.

A templom mellett élő Linda Vilen-Weyalainen a helyi médiának elmondta, hogy az udvarról látta az égő templomot.

Nem hiszem, hogy bármi is maradna belőle

– fogalmazott. Véleményét a tűzoltóság jelentése is alátámasztotta, ugyanis tájékoztatásuk szerint az épület teljesen megsemmisült a tűzben. Az előzetes megállapítások szerint a tüzet szándékos gyújtogatás okozhatta, ugyanis a helyi média szerint a templomban nem volt olyan gyertya vagy melegítőszerkezet, amely hozzájárulhatott volna a tűz kialakulásához.

A rendőrség jelenleg is vizsgálja az esetet, amely összefüggésben állhat egy másik tűzesettel. A helyi egyenruhások ott ugyanis találtak egy holttestet a templomtól harminc kilométerre lévő házban, a leégett területen – írja a Polsat News.

Rovatok