Index Vakbarát Hírportál

Áll a bál a Gazprom körül, élete végéig börtönbe kerül két volt tanácsadó

2022. december 27., kedd 16:33

Két gyilkosság megszervezésében és 4,4 milliárd rubeles (megközelítőleg 23 és fél milliárd forintos) gázlopás ügyében találták bűnösnek Karacsáj- és Cserkeszföld tartomány volt képviselőjét, Rauf Arasukovot és apját, Raul Arasukovot, a Gazprom helyi vezérigazgatójának volt tanácsadóját.

A moszkvai városi bíróság kedden életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Rauf Arasukovot, Karacsáj- és Cserkeszföld tartomány volt képviselőjét és apját, Raul Arasukovot, a Gazprom helyi vezérigazgatójának volt tanácsadóját két gyilkosság megszervezéséért és 4,4 milliárd rubel értékű gázlopásért – számolt be a helyi média.

A bíróság úgy határozott, hogy Rauf Arasukovot és Raul Arasukovot életfogytiglani börtönbüntetésre ítéli

– olvasta fel a határozatot Jelena Gucsenkova bíró.

Mint arról már az Index is írt 2019-ben, az orosz szövetségi parlament felsőházának üléstermében vették őrizetbe a hatóságok Rauf Arasukovot. A felsőház – az érintett kivételével – egyhangúlag megszavazta a képviselő mentelmi jogának megvonását. A 32 éves politikus megpróbált elmenekülni és ellenállni, de körülvették és elfogták. A bíróság apját is bűnösnek találta számos bűncselekmény elkövetésében, amiért az ügyészség képviselője, Maria Semenko azt követelte, hogy mindkettőjüket életfogytiglani börtönbüntetésre ítéljék.

A nyomozó bizottság sajtószolgálata arról tájékoztatta a TASZSZ-t, hogy a nyomozó bizottság főnyomozói igazgatósága által összegyűjtött bizonyítékokat a bíróság elegendőnek nyilvánította ahhoz, hogy az esküdtszék ítélete alapján elítélje a gyanúsítottakat.

Arasukovékon kívül még négyen ülnek a vádlottak padján: Kazbek Bulatov, a Karacsáj- és Cserkeszföld Nyomozó Bizottságának volt megbízott osztályvezetője, Timur Betuganov, a Karacsáj- és Cserkeszföld Belügyminisztériumának szélsőségekkel szembeni fellépés központjának volt vezetője, Andrej Filippov, a Központi Nyomozó Bizottság volt nyomozója és Guzer Haszukajev, a Gazprom egyik helyi fiókjának volt igazgatója. A rájuk kiszabott büntetési tételeket később jelentik be.

(Borítókép: Rauf Arasukov. Fotó: Peter Kassin / AFP)

Rovatok