Index Vakbarát Hírportál

Fegyverkezik a lengyel hadsereg, megállapodást kötöttek a franciákkal

2022. december 27., kedd 18:02

Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes szerződést írt alá Sébastien Lecornu francia védelmi miniszterrel két, lengyelországi vevőállomással rendelkező megfigyelő műhold beszerzéséről. Ezek lehetővé teszik majd a felderítési adatok akár 30 centiméteres pontosságú megszerzését.

Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter kedden Varsóban találkozott Sébastien Lecornu francia védelmi miniszterrel. A tárgyalás során szerződést kötöttek két, lengyelországi vevőállomással rendelkező megfigyelő műhold beszerzéséről. A műholdak pixelenként 30 centiméteres felbontású képek továbbítását teszik majd lehetővé – írja a Polsatnews.

A szerződés aláírását követő közös sajtóértekezleten Blaszczak elmondta: a francia Airbus cég optikai technológiájával rendelkező két műholdat a lengyel hadsereg 2027-ig szerzi be. Már a szerződés aláírását követően elérhetővé válnak Lengyelország számára a francia műholdhálózat által nyert adatok – tette hozzá a lengyel politikus.

Hangsúlyozta: a műholdas megfigyelés növeli a lengyel hadsereg elrettentőképességeit, és bővíti a katonai és civil riasztórendszer lehetőségeit is. Lecornu a NATO keleti szárnyának erősítésével hozta összefüggésbe a tervezett beruházást.

A keddi találkozón Lengyelország és Franciaország védelmi minisztere az Észak-atlanti Szövetségen belüli együttműködésről, az Európai Unióról, a kétoldalú katonai együttműködésről, a térség biztonságának kérdéseiről és Ukrajna támogatásáról is tárgyalt.

(Borítókép: Ministerstwo Obrony Narodowej / Twitter)

Rovatok