Index Vakbarát Hírportál

Vége a járványnak Németországban

2022. december 27., kedd 19:07

Befejezettnek tekintik a Covid-járványt egy szakértő szerint. A vírus marad, de járványt már nem valószínű, hogy okoz. A Covid besimul a felső égúti betegségek közé.

Véget ért az új típusú koronavírus (SARS-CoV–2) terjedésének pandémiás szakasza Németországban, vagyis már nem emelkedik robbanásszerűen az új esetek száma – mondta Christian Drosten, az egyik legismertebb német járványügyi szakértő egy keddi lapinterjúban.

A berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézetének vezetője a Der Tagesspiegel lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy a SARS-CoV–2 csaknem három év után bekerült az endemikus vírusok közé, ami azt jelenti, hogy folyamatosan jelen van, de csak a terjedéséhez kedvező időjárási hatások révén marad fenn, és ritkán idéz elő járványt – írja az MTI.

Az idei téli járványhullámban a kórokozó már nem is terjed exponenciálisan, vagyis napról napra egyre nagyobb mértékben, ami azt mutatja, hogy véget ért a pandémia, és a SARS-CoV–2 által okozott betegség (Covid–19) besimul a megszokott felső légúti betegségek közé.

Ez a folyamat azzal jár, hogy a tél végére annyira erős lesz a közösségi szintű immunitás, hogy nyáron már alig-alig tudja majd tartani magát a vírus, hacsak nem történik valami minőségi változás a kórokozó mutációja során, amivel azonban egyelőre nem kell számolni

– fejtette ki a szakember.

Vállalhatatlan vakmerőség

Az interjú új lendületet adott a járványlassító korlátozásokról folytatott közéleti vitának. A szövetségi kormányt alkotó koalíció legkisebb tagja, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) részéről Marco Buschmann igazságügyi miniszter rögtön ki is jelentette, hogy azonnal vissza kell vonni a még érvényben lévő óvintézkedéseket.

Ez vállalhatatlan vakmerőség lenne, és Christian Drosten sem követeli – nyilatkozott Karl Lauterbach egészségügyi miniszter, a szociáldemokraták (SPD) politikusa. A SARS-CoV–2 mellett az influenza és a légúti óriássejtes vírus (RSV) is erősen terjed, így a klinikák tele vannak, a személyzet túlterhelt, a túlhalálozás magas, és a télnek még nincs vége – tette hozzá a miniszter, aki nemcsak politikusként, hanem az ország legtekintélyesebb közegészségügyi szakértői közé tartozó kutatóorvosként is ismert.

A SARS-CoV–2 németországi jelenlétében valóban beállt az endémiás állapot, de a különösen veszélyeztetett embereket továbbra is védeni kell, így például maszkot kell viselni az idősgondozó intézményekben

– mondta Karl Lauterbach.

A harmadik koalíciós párt, a Zöldek vezető egészségügyi szakpolitikusa, Janosch Dahmen szerint is óvatosságra van még szükség. Számos jel utal arra, hogy a SARS-CoV–2 nemigen változik már, és a tél végével jelentősen visszaszorul, addig azonban az egészségügyi ellátórendszer erős terhelése miatt be kell tartani az alapvető fertőzésvédelmi óvintézkedéseket – mondta a szövetségi parlamenti képviselő.

(Borítókép: Karl Lauterbach. Fotó: Bernd von Jutrczenka / Getty Images)

Rovatok