Index Vakbarát Hírportál

Románia elegendő víztartalékot halmozott fel a téli időszakra

2022. december 27., kedd 18:42

Romániában sikerült helyreállítani a nyári szárazság idején megfogyatkozott víztartalékokat, az ország most már elegendő vízkészlettel rendelkezik a téli időszakra – közölte kedden a Román Országos Vízügyi Főigazgatóság (ANAR).

Ahogy az MTI beszámolt róla, az ANAR és a vízi erőműveket működtető Hidroelectrica vállalat kezelésében lévő 40 legfontosabb víztározó telítettsége az augusztus végi 70 százalékról 75 százalékra emelkedett.

A mostani állás szerint minden felhasználó számára elegendő vizet tudnak szolgáltatni, és a prioritás még mindig a lakosság ivóvízellátása.

Ahogy nálunk, nyáron Romániában is korlátozni kellett az ivóvízellátást a szárazság miatt. Az ANAR 17 megyét – elsősorban a Kárpátokon kívülieket – jelölt meg, amelyekben korlátozni kellett a vízhasználatot, de Bihart, Hunyadot és Szebent is a problémás megyék közé sorolta. E megyék 214 településén azért kellett korlátozásokat bevezetni, hogy fel tudják tölteni az ivóvíz tárolására használt tartályokat.

A fogyasztás ugyanis meghaladta az ivóvízforrások vízhozamát. Mint közölték, további 11 megye 345 településén apadt el a víz a kutak egy részében. E megyék között Hunyadot és Szilágy megyét is említette. A hatóságok tartálykocsikban szállítanak vizet ezekre a településekre, és a kutak kitakarításához is segítséget nyújtanak.

Az intézkedés 668 kisebb települést érintett. A száraz nyári időszakban 252, vezetékes vízhálózattal rendelkező településen csak a nap bizonyos óráiban volt elérhető a csapvíz, és további 416, vezetékes hálózat nélküli településen is korlátozták az ivóvízellátást.

A Román Országos Vízügyi Főigazgatóság ismételten felhívta a figyelmet az ivóvíztartalékok észszerű felhasználására.

(Borítókép: Tytyeu / Getty Images)

Rovatok