Index Vakbarát Hírportál

Az áramszünet eljön, a kérdés az, hogy mikor

2022. december 27., kedd 18:36

Ausztriában intenzíven készül a kormány egy esetleges áramszünetre. Klaudia Tanner védelmi miniszter elmondta, milyen intézkedéseket hoznak a hadsereg és a lakosság érdekében. Elmondta azt is, milyen konkrét fenyegetéseket lát Vlagyimir Putyin orosz elnök részéről.

Klaudia Tanner a Die Weltnek adott interjújában elmondta, folyamatosan készülnek a krízisre. 2025-ig összesen 180 millió eurót fordítanak 100, úgynevezett önellátó laktanya bővítésére, amelyek elegendő energiával fognak rendelkezni ahhoz, hogy legalább két hétig képesek legyenek önellátásra.

Emellett úgynevezett biztonsági szigeteket is kialakítunk, amelyek vészhelyzetben a civil segítők és a rendfenntartó erők kapcsolattartó pontjai lehetnek

– mondta az osztrák védelmi miniszter.

Klaudia Tanner szerint az orosz hackerek tudatosan készülnek arra, hogy más országok energiaellátását megtámadják, így nem az a kérdés, hogy ez be fog-e következni, inkább az, hogy mikor.

A német lapnak adott nyilatkozatában kijelentette, Oroszországnak hatalmas tartalékai vannak, ezért egyáltalán nem valószínű, hogy a háború hamarosan véget ér. Azt is kifejtette, ennek a fegyveres konfliktusnak nem lesznek igazi győztesei. Megítélése szerint minél hamarabb el kellene érni, hogy Oroszország és a Nyugat által támogatott Ukrajna képviselői tárgyalóasztalhoz üljenek.

(Borítókép: Klaudia Tanner 2022. november 15-én. Fotó: Thierry Monasse / Getty Images)

Rovatok