Index Vakbarát Hírportál

Putyin és Lukasenka feltette a pontot az i-re

2022. december 27., kedd 15:38

Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka az elmúlt 24 órában kétszer is tárgyalt Szentpétervárott, ahol minden felmerülő kérdésben egyezségre jutott a két vezető, és feltették a pontot az i-re.

Az orosz közmédia információi szerint hétfő este Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt, ahol sok kérdésben megegyeztek, így felkerült a pont az i-re.

Tegnap számos kérdésben megegyeztünk, amelyet a kormányaink fognak véglegesíteni. Mindenre találtunk megoldást, nem maradtak tisztázatlan kérdések

– fogalmazott a belorusz elnök a Putyinnal való beszélgetés után.

Gazdasági uniót hoztak létre

Az orosz hírügynökség arról ugyan nem írt, hogy pontosan miről állapodott meg a két vezető, de minden valószínűség szerint tavaly év végi egyezségüket vihették tovább. Előző év novemberében Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka aláírta a két állam gazdasági uniójának létrehozásáról szóló szerződést, ezzel szorosabbra fűzve országaik politikai és gazdasági együttműködését. A két állam unióját létrehozó szerződésbe foglaltak főbb részei 2021 és 2023 között valósulnak meg.

Putyin akkor úgy vélekedett, hogy az integrációs rendelet aláírása olyan előrelépés, amely mindkét ország lakosságának előnyös. A szerződésen kívül a két vezető elfogadta a migrációs politika koncepcióját és jóváhagyta a katonai doktrínát.

Az uniós államra vonatkozó programok magukban foglalják

Ezek az úgynevezett programok arra irányulnak, hogy a két ország monetáris és gazdaságpolitikája, fizetőeszköze egységessé váljon, és ami még ennél is fontosabb, hogy egyesüljön a törvényhozásuk.

(Borítókép: Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin 2022. december 27-én. Fotó: Sputnik / Alexei Danichev / Kremlin / Reuters )

 

Rovatok