Index Vakbarát Hírportál

Nem blöff volt, Putyin nem szállít több olajat az árplafon miatt

2022. december 27., kedd 17:30

Új rendelet született a Kreml falain belül, válaszul a kőolajra bevezetett árplafonra. Vlagyimir Putyin megtiltotta az Oroszországból származó kőolaj és kőolajtermékek szállítását azoknak, akik szerződésükben árplafont írnak elő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletet írt alá az orosz olajárakra vonatkozó plafon bevezetésével szembeni ellenintézkedésekről – jelentette a helyi média.

A kedden közzétett dokumentum szerint ezeket az intézkedéseket „az Egyesült Államok és a hozzájuk csatlakozó külföldi államok és nemzetközi szervezetek barátságtalan és a nemzetközi joggal ellentétes fellépéseivel összefüggésben”, valamint Oroszország nemzeti érdekeinek védelme érdekében vezetik be.

A dokumentum február 1-jén lép hatályba, és 2023. július 1-jéig érvényes.

Az orosz elnök megtiltotta az Oroszországból származó kőolaj és kőolajtermékek szállítását azoknak, akik szerződésükben árplafont írnak elő.

Ezenfelül Putyin megtiltotta a külföldi vevőknek történő olajszállításokat is, ha a szerződésben árplafonrögzítési mechanizmust alkalmaznak. Az orosz kőolaj és kőolajtermékek szállítása az árplafont bevezető országokba csak Putyin különhatározata alapján lesz lehetséges.

Az energiaügyi minisztérium ellenőrzi az orosz kőolajra vonatkozó árplafon bevezetésére irányuló ellenintézkedésekről szóló elnöki rendelet betartását.

Korábban Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes a Rosszija 24 televíziós csatornán harangozta be a Kreml döntését. Az orosz politikus azt is elárulta, hogy ennek következtében 2023 elején öt-hétszázezer hordó/nappal csökkentik az olajkitermelést.

Megszületett a megállapodás

Mint arról korábban beszámoltunk, az uniós tagállamok december elején megállapodtak az orosz tengeri kőolaj hordónkénti árának 60 dolláros felső határáról, miután Lengyelország visszavonta kifogásait, megnyitva az utat a hivatalos jóváhagyás előtt. Napokig vitatkoztak az ügylet részletein, egyes tagállamok pedig további feltételekkel jöttek elő, például azzal, hogy az ársapkát január közepén, majd ezt követően kéthavonta felül kell vizsgálni.

A G7 eredeti javaslata 65-70 dolláros hordónkénti árplafont tartalmazott korrekciós mechanizmus nélkül. Ám mivel az orosz Ural nyersolajjal már alacsonyabb áron kereskedtek (pénteken a piaci ára 67 dollár volt), Lengyelország, Litvánia és Észtország még ennél is kisebb árat szorgalmazott.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2022. december 22-én. Fotó:  Contributor / Getty Images)

Rovatok