Index Vakbarát Hírportál

Guy Verhofstadt: Orbán Viktor áruló

2022. december 28., szerda 16:15

Guy Verhofstadt európai parlamenti képviselő éles kritikával illette Orbán Viktor miniszterelnököt a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatáért.

Az Orbán Viktorral megjelent karácsonyi interjúban a kormányfő úgy vélekedett: fennáll a veszélye annak, hogy a háború még hosszú ideig, akár évtizedekig is eltart. Ugyanakkor „Ukrajna csak addig tud harcolni, amíg az Egyesült Államok támogatja pénzzel és fegyverrel, ha az amerikaiak békét akarnak, akkor béke lesz”.

Ez volt az a mondat, amely a belga Guy Verhofstadt kiakadását okozta, aki szerdai Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: 

Erre már nincsenek szavak… Orbán áruló!

Nem ez volt az első eset, hogy a liberális parlamenti képviselő kemény kritikát fogalmazott meg a magyar miniszterelnökkel szemben. November eleji tweetjében azt követelte: Orbán Viktor és Magyarország hagyja el az Európai Uniót, az ország helyére pedig Ukrajna lépjen be Volodimir Zelenszkij elnök vezetésével.

A zsarolás Orbán cinikus és vakmerő játéka, mert hagytuk, hogy megússza. Talán jobban járunk, ha Orbán elhagyja az Európai Uniót, helyette pedig csatlakozik Zelenszkij

– fogalmazott akkor az EP-képviselő.

Reagált az ukrán külügy

Amint arról már beszámoltunk, az ukrán külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben többek között azzal vádolja a magyar miniszterelnököt, hogy Ukrajna háborús vereségét szorgalmazza.

„Magyarország miniszterelnökének nyilatkozatai az orosz agressziónak ellenálló Ukrajna és az ukrán nép megrögzött lenézéséről, valamint saját politikai rövidlátásáról tanúskodnak” – áll az ukrán külügyminisztérium keddi nyilatkozatában, amelyet úgy folytatnak, hogy szerintük „Ukrajna háborús veresége, amelyet Orbán Viktor közvetve szorgalmaz, az orosz agresszió közvetlen veszélyével járna Magyarország és a magyarok számára”.

A közleményben arra kérték a kormányfőt, tegye fel magának a kérdést, hogy békét akar-e. Ha a válasz igen, akkor fel kell használnia szoros kapcsolatait Moszkvával, hogy szűnjön meg az Ukrajna elleni agresszió, és vonják ki az orosz csapatokat az országból.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Thierry Monasse / Getty Images)

Rovatok