Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok új korlátozásokat vezet be a koronavírus miatt Kínával szemben

2022. december 29., csütörtök 07:07

Az Európai Bizottság a héten fog dönteni arról, szükség lesz-e új korlátozási rendszerre a Kínában elharapódzó Covid-helyzettel kapcsolatban. Eközben az Egyesült Államok és több másik ország is új szabályozásokat vezet be a Kínából érkező utasok számára.

Az Egyesült Államok új szabályozásokat írt elő a Kínából érkezőkkel szemben, miután Peking bejelentette, hogy a jövő héten újra megnyitja az országhatárokat, így az USA-ba érkezőknek kötelező Covid-teszteken kell átesniük. Olaszország, Japán, Tajvan és India szintén bejelentette a kötelező tesztek elvégzését, de Ausztrália és az Egyesült Királyság közölte, hogy nincsenek új szabályok a Kínából érkezőkre vonatkozóan.

Három év bezártságot követően Kína január 8-tól feloldja az utazási zárlatokat, annak ellenére, hogy az országban zajló koronavírus-járvány aggodalmat szül a világ többi részén. Kína ezen a héten hivatalosan napi 5000 megbetegedést jelentett, de szakértők szerint ez a mennyiség jóval alatta van a valós adatoknak, a napi megbetegedések száma pedig valószínűleg az egymillióhoz közelít. A jelentések szerint a nagyobb városok kórházai már most is túlterheltek, a lakosok pedig az alapvető gyógyszerekért küzdenek – írja a BBC.

„A fertőzéshullám Kínában a várt vonalon halad” – mondta dr. Chandrakant Lahariya indiai epidemiológus és egészségügyi rendszerspecialista a BBC-nek adott interjújában. „Ha van egy fogékony lakosság, amely nincs kitéve a vírusnak, akkor az esetszámok emelkedni fognak. A világ többi részén semmi sem változott, Indiát is beleértve.”

A gazdaság belefáradt

Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerdán azt mondta, „a kínai járványhelyzet jelenlegi alakulása összességében kiszámítható, és ellenőrzés alatt áll”. Elmondása szerint Kína úgy véli, hogy az országok válasza a Covid-helyzetre „tudományosan megalapozott és arányos” kell hogy legyen, továbbá „nem szabad befolyásolnia az ember–ember közötti normális átadást”.

Kína döntése a határok újbóli megnyitásáról az ország ellentmondásos zéro-Covid politikájának végét jelenti, amelyet Hszi Csin-ping elnök a korábbiakban személyesen szorgalmazott. Még akkor sem változtattak ezen, amikor a világ többi része már megnyílt, és igyekezett megtalálni a vírussal való együttélés módját.

Peking mégis ragaszkodott a tömeges teszteléshez és az átfogó, szigorú zárlatokhoz, hogy az eseteket nullára csökkentse.

Ez a megközelítés az ország gazdaságán is érezhető volt, az emberek feszültsége pedig tüntetés formájában eszkalálódott, ami nem gyakori esemény Kínában. Hetekkel később Peking elkezdte visszavonni a szankciókat.

Egyelőre ismeretlen, hogy január 8-a után hány kínai lakos fog külföldre utazni, mivel a járatok száma korlátozott, és sok állampolgárnak még meg kell újítania az útlevelét. Az Egyesült Államok azonban közölte, hogy január 5-től minden Kínából, Hongkongból és Makaóról érkező utasnak negatív Covid-tesztet – PCR- vagy gyors antigéntesztet – kell felmutatnia, amelyet 48 órával a repülés előtt kell elvégezni. Az intézkedések azokra az utasokra is vonatkoznak, akik harmadik országon keresztül érkeznek az USA-ba, valamint azokra is, akik az Egyesült Államokban szállnak át, végső úti céljuk azonban az államokon kívül van.

Mindenki másképp csinálja

Az amerikai járványügyi és megelőzési központok közölték, hogy az intézkedést a vírus terjedésének lassítása érdekében léptették életbe, miközben azon dolgoznak, hogy azonosítsák és megismerjék az esetlegesen felbukkanó új variánsokat. Azzal is vádolják Kínát, hogy nem szolgáltat megfelelő és átlátható Covid-adatokat, amelyek szerintük kritikus fontosságúak a fertőzési hullámok hatékony nyomon követéséhez, valamint az új variánsok megjelenési esélyének csökkentéséhez. 

A napi megbetegedések és halálesetek valódi száma Kínában nem ismert, mivel a hatóságok már nem követelik meg az esetek bejelentését, és megváltoztatták a Covid-halálesetek besorolását. Vasárnap a tisztviselők közölték, hogy a napi esetszámok közzétételét is leállítják.

Az Európai Bizottság ezzel szemben bejelentette, hogy az egészségügyi biztonsági bizottsága csütörtökön ül össze megvitatni a kínai Covid-járványra vonatkozó lehetséges intézkedéseket.

Olaszország ezt megelőzve – mely a vírus egyik epicentruma volt 2019 végén és 2020-ban – már most kötelező Covid-tesztet írt elő minden Kínából érkező utas számára. Az olasz egészségügyi miniszter szerint ez elengedhetetlen a vírus új variánsainak megfigyeléséhez és azonosításához, valamint az olasz lakosság védelméhez.

Bejelentése előtt a Milánóba érkező járatokon már tesztelték a Kínából érkező utasokat. Az egyik járaton, amely december 26-án szállt le a város Malpensa repülőterén, az utasok 52%-a pozitívnak bizonyult a Covidra – jelentette a La Repubblica.

Más helyeken is korlátozások vannak érvényben a Kínából érkező utazókkal szemben:

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök elmondta, hogy a Kínából érkező utasokra vonatkozó utazási szabályok nem változnak, de hozzátette, hogy Ausztrália szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet Kínában és világszerte.

Rovatok