Index Vakbarát Hírportál

A királynő, akinek a retiküljeiből értették a szavát

2022. december 29., csütörtök 11:56

II. Erzsébet, korunk leghosszabb ideig trónon levő uralkodója kedélyesen elbeszélgetett egyik alattvalójával, aki történetesen betört a hálószobájába. Két nappal halála előtt derűsen mosolyogva nevezte ki a soros kormányfőt, hosszú uralkodása alatt a tizenötödiket.

„Teljesen biztos” abban, hogy az uralkodó soha nem fog visszavonulni vagy lemondani a trónról – ezt mondta II. Erzsébetről unokatestvére még 2006-ban, amikor a királynő születésnapi ünnepségeit egy ebéddel kezdte 99 hétköznapi vendég részvételével, akik szintén április 21-én töltötték be 80. életévüket.

A királynő munkája életre szóló – magyarázta Margaret Rhodes, és nem tévedett.

Két nappal a halála előtt II. Erzsébet még mindig aktívan végezte uralkodói teendőit: botjára támaszkodva, de mosolyogva nevezte ki kormányfőnek Liz Trusst. Összesen 15 brit miniszterelnök tőle vette át megbízólevelét.

A királynő már csaknem három hónappal korábban csúcsot döntött: hivatalosan megkoronázott uralkodóként június 13-án immár 70 éve és 127 napja szolgálta hazáját és a Brit Nemzetközösséget, és ezzel túlszárnyalta a thaiföldi király, Bumibol Aduljadedzs országlását.

II. Erzsébet királynő 96 éves korában, 2022. szeptember 8-án hunyt el. Halálhírét este tették közzé, utóbb azonban kiderült, hogy halála beálltát hivatalosan helyi idő szerint 15 óra 10 perckor állapították meg. Nem volt beteg. Természetes halált halt, a hivatalos iratok szerint az idős kort tüntették fel halála okaként.

Utolsó perceiben lánya, Anna hercegnő és a trónon őt követő fia, Károly herceg volt a skóciai, balmorali kastélyban.

Halála számos reakciót váltott ki, és nem csak az együttérzést. Néhány fiatal afrikai képeket és történeteket osztott meg saját nagyszüleiről, akik a brit gyarmati történelem brutális korszakát élték át a királynő hosszú uralkodása alatt.

Nem volt a korona várományosa

Elisabeth Alexandra Mary Windsor, a későbbi II. Erzsébet királynő 1926. április 21-én született Londonban. Születésekor még messze állt a koronától: nem apja, a későbbi VI. György, hanem nagybátyja, a későbbi VIII. Eduárd volt a trón várományosa.

Jövőjét azonban már Winston Churchill is előrevetítette, amikor 1928-ban azt mondta róla, hogy csecsemőként is van karaktere, körbevette valamiféle felséges aura, és élénken reflektált a körülötte zajló eseményekre. A családban csak Lilibetnek becézett kislány gyakran meglátogatta nagyapját a Buckingham-palotában. V. György annyira megkedvelte Erzsébetet, hogy titkon azt remélte, egyszer majd belőle lehet a britek királynője.

Halála után legidősebb fia, Eduárd lépett a trónra 1936 januárjában, uralkodása azonban nem tartott sokáig. Még az év decemberében lemondott a trónról, hogy feleségül vehessen egy kétszeresen elvált amerikai színésznőt, Wallis Simpsont. Így Albert yorki herceget VI. György néven koronázták meg 1937-ben.

Az akkor még mindig csak tizenegy éves lánya hirtelen első helyre került a trónöröklési rendben.

Tizennégy évvel később az akkor huszonöt éves hercegnő és férje, Edinburgh hercege, mellesleg távoli unokatestvére 1952. február 6-án – egy nemzetközösségi körúton – Kenyában tartózkodott.

Erzsébet és Fülöp az éjszakát a távoli, csak létrán megközelíthető Treetops Hotelben töltötte az Aberdare-erdőben, ahol a páviánokat figyelték a dzsungelben.

Az utolsók között értesültek arról, hogy meghalt a hercegnő édesapja, VI. György király – emlékezett vissza udvarhölgye.

„Hercegnőként mászott fel. A király aznap este meghalt, így királynőként jött le a létrán” – mesélte Lady Pamela Hicks.

Princess Elizabeth entered a #Kenya treehouse 65 yrs ago & emerged the next day as Queen.
The story: https://t.co/byQQ9qRubC#QueenElizabeth pic.twitter.com/G0yOpie5VP

— Micato Safaris (@MicatoSafaris) February 6, 2017

Alattvalóinak többsége még nem élt, amikor trónra lépett

Erzsébet királynő gyakorlatilag iskolázatlan volt, oda ugyanis nem járt, de fölöttébb művelt, hisz Eton legjobb tanárai oktatták az uralkodói palotában. Nem volt útlevele, jogosítványa, vezetékneve, mégis sokat utazott, vezetett, és Elizabeth R. szignóval látta el az iratokat. Az R. a latin reginára, a királynőre utal.

A brit statisztikai hivatal öt évvel ezelőtti adatai szerint egyébként az Egyesült Királyság lakosainak 81 százaléka még nem is élt, amikor trónra lépett.

Útlevél nélkül is rengeteget utazott.

Hisznek, ha látnak – foglalta össze frappánsan felfogását a monarchiáról II. Erzsébet, aki még a halála előtti években is megannyi eseményen vett részt.

Az évek során az összes fontosabb állam vezetőjével találkozott – például 14 amerikai elnökkel –, őt pedig szinte mindenki felkereste az Egyesült Királyságban.

Politikai szempontból semlegesnek kellett maradnia, mégis több történelmi látogatást tett. Ő volt az első brit uralkodó, aki Berlinbe ment az első világháború kezdete óta, és azzal is felhívta magára a figyelmet, amikor nagyszabású beszédet mondott New Yorkban az ENSZ Közgyűlése előtt.

A hagyományos születésnapi katonai felvonuláson, a Trooping the Colouron 1981-ben meg sem rezzent, amikor hat lövés dördült el tőle nem messze, miután egy hibbant vaktöltényekkel akart hírnévre szert tenni. Egy évvel később egy megszállott betörő egészen a királynő hálószobájáig jutott. Erzsébet kedélyesen elbeszélgetett a férfival, amíg megérkeztek az őrök, és elvezették a férfit.

A keserű kilencvenes évek

Uralkodásának talán legnehezebb időszaka volt. Ő maga 1992-t nevezte szörnyű évnek, amikor két gyerekének, Anna hercegnőnek és András hercegnek is felbomlott a házassága.

A belső viszonyait féltve őrző királyi családról is szólt egy frissen megjelent könyv, amely Diana boldogtalanságát és házasságának válságát tárta fel, ráadásul kigyulladt a windsori kastély, a királyi család egyik állandó rezidenciája.

A leginkább vitatott időszak azonban akkor következett, amikor Károly és Diana 1996-ban elvált, a következő évben pedig Diana autóbalesetben életét vesztette a hírhedtté vált Pont de l’Alma alagútban.

A királynő elszigetelte a médiától Diana gyermekeit, Vilmost és Harryt, és napokig maga sem nyilatkozott. Ez a közvéleményben elég kemény megütközést váltott ki, amit csak a temetés előtti napon tartott beszédével tudott csillapítani. Ebben különleges és tehetséges embernek nevezte Dianát, és lényegében azt is elismerte, hogy a heves reakciókat látva tanult a történtekből.

Mentessége ellenére adózott

Erzsébet királynő tehetős volt, de közel sem a leggazdagabb az Egyesült Királyságban. A Forbes három éve ötszázmillió dollárra, kétszázmilliárd forintra becsülte a vagyonát – ami kevesebb, mint a leggazdagabb magyaroké.

Bevételeiben némi pénz az adófizetőktől, a java azonban magánvagyonából származott. A Coutts, az Egyesült Királyság egyik legpatinásabb magánbankja egy külön ATM-et üzemeltetett számára a Buckingham-palotában.

Noha mentességet élvezett, 1993 óta önkéntesen és rendszeresen fizette a jövedelem- és tőkenyereség-adót.

A közelmúltig – lefekvés előtt – minden este megivott egy pohár pezsgőt.

Állítólag ebéd előtt „gint és Dubonnet-t fogyasztott egy szelet citrommal és sok jéggel”, ebédhez bort, este pedig egy száraz martinit és egy pohár pezsgőt ivott – ezt állította már idézett unokatestvére, Margaret Rhodes.

Több mint három évtizeden át, 1989 óta ugyanazt a meglepően olcsó, alig háromezer forintos körömlakkot használta, az Essie klasszikus halvány rózsaszín lakkját, a Ballet Slippert.

Több mint kétszáz retikülje volt, amelyekkel titkos jeleket küldött beosztottjainak. Ha vacsoránál a táskáját az asztalra tette, a személyzet tudta, hogy a következő öt percben véget akar vetni az eseménynek. A földre helyezett táska azt jelezte, hogy haladéktalanul menekítsék ki a társalgásból.

A forgalmas Heathrow repülőtér közelében levő windsori kastélyban néha csak annyit mondott: Boeing vagy Airbus. A hangjukról azonosította a gépeket, lelkésze, Michael Mann püspök szerint pedig tökéletesen utánozta a Concorde landolásának hangját.

A Balmoral környékén egy turistacsoport nem ismerte fel a fejkendőt viselő II. Erzsébetet. Azt tudakolták, találkozott-e valaha az uralkodóval.

„Én nem, de ő igen” – mutatott egy, a közelben posztoló rendőrre.

(Borítókép: II. Erzsébet királynő 2017. november 30-án. Fotó: Stuart C. Wilson / Getty Images)

Rovatok