Index Vakbarát Hírportál

Ebben az országban csak a fővárosban szabad szilveszterkor ünnepelni

2022. december 30., péntek 19:14

Nem lehet mindenhol önfeledten köszönteni az új esztendőt, a diktatúrának tartott Türkmenisztánban ugyanis idén csak a fővárosban, Aşgabatban lehet mulatságokat és ünnepségeket rendezni, mindenhol máshol tiltva van 2023 effajta köszöntése.

A türkmén állam hiába híres arról, hogy pazar koncerteket és eseményeket szerveznek az újévi ünnepségekkor – ami az ország egyik legnépszerűbb ünnepének számít –, idén nem lesz teljesen vidám a szilveszter az országban.

A regionális hatóságok ugyanis arra utasították a tartományok lakosait, hogy ne ünnepeljenek, vagy csak visszafogottan köszöntsék az új évet, még akkor is, amikor a fővárosban, Aşgabatban már javában zajlanak az ünnepségek – ugyanis idén csak a türkmén fővárosban rendezhetnek ünnepségeket. 

közép-ázsiai ország illetékesei egyelőre sem magyarázatot nem adtak az intézkedésekre, sem pontos leírást nem adtak arról, hogy pontosan mi számít tiltásnak majd szilveszterkor, azonban mindenképpen érdemes lesz odafigyelniük a türkméneknek, mivel az új korlátozások betartatására már országszerte rendőröket vezényeltek.

A délkeleti Mary tartomány több, névtelenül nyilatkozó közalkalmazottja is azt mondta, hogy az állami vállalatoknak megtiltották újévi partik szervezését, és még otthon vagy az éttermekben szervezett bulikat is betiltották.

Az év legforgalmasabb és legjövedelmezőbb időszakában, az ünnepek előtt az éttermeknek este 21 óráig be kellett zárniuk a kapuikat, most pedig a teljes szilveszteri időszakot bukhatják a tiltások miatt a vendéglátósok.

Ennek nincs értelme. Ezek azok a napok, amikor az emberek zártkörű összejöveteleket akarnak tartani éttermekben, bankett-termekben és az otthonaikban. Az újévi ünnepségek azon kevés alkalmak egyike, amikor az emberek jól érezhetik magukat Türkmenisztánban, amely egy igazán szegény ország, ahol a kormány az emberek életének minden területét irányítani akarja 

– idézi egy névtelenséget kérő üzletember szavait a Szabad Európa

Az állam azonban nem tétlenkedik, a helyi állami média ugyanis már több koncertet és rendezvényt is bejelentett az új év megünneplésére a fővárosban.

Rovatok