Index Vakbarát Hírportál

A venezuelai parlament megvonta támogatását Juan Guaidótól

2022. december 31., szombat 09:54

Megvonta támogatását a venezuelai ellenzéki többségű parlament a négy éve magát önhatalmúlag ideiglenes államfővé nyilvánító Juan Guaidótól.

A négy legfontosabb ellenzéki párt közül három képviselői helyi idő szerint pénteken nagy többséggel megszavazták Guaidó „leváltását” ideiglenes elnöki „tisztségéből”, valamint azt, hogy az ellenzéki „ideiglenes kormány” felelősségét egy, a jövőben megalakítandó bizottság vegye át – írja az MTI.

Guaidó 2019 januárjában, a venezuelai ellenzék által manipuláltnak nyilvánított elnökválasztás után – amely megerősítette Nicolás Maduro államfőt hivatalában – nyilvánította magát ideiglenes elnöknek. Az Egyesült Államok és tucatnyi más ország elismerte Guaidót Venezuela elnökeként.

A párhuzamos elnökség azonban végeredményben patthelyzethez vezetett Venezuelában. Guaidó egyre inkább veszített befolyásából Maduróval szemben, akit a hadsereg is támogat. Tekintettel a 2024-ben esedékes új elnökválasztásra a venezuelai ellenzék úgy döntött, hogy újjászervezi magát, és leváltja eddigi, sikertelen vezetőjét.

Rovatok