Index Vakbarát Hírportál

Kitiltották a női közösségi médiáról, mert férfi, erre ő beperelte a platformot

2023. január 1., vasárnap 08:14

Egy ausztrál transznemű nő, aki szerint kitiltották a csak nőknek szóló Giggle for Girls platformról, beperelte a közösségi oldalt az állítólagos diszkrimináció miatt.

A szövetségi bíróságon december 22-én benyújtott keresetében Roxanne Tickle azt állítja, hogy 2021 szeptemberében jogtalanul tiltották ki a Giggle használatából, miután a cég és annak vezérigazgatója, Sally Grover azt mondta, hogy ő férfi.

Az aktivista kártérítést, írásbeli bocsánatkérést és teljes hozzáférést kér a platformhoz. Roxanne Tickle hozzáférését annak ellenére vonták vissza, hogy 2021 februárjában a mesterséges intelligencia jóváhagyta a szelfijét, így teljes hozzáférést kapott az oldalhoz – írja a The Guardian.

A bírósághoz benyújtott dokumentumokban azt állította, hogy a kitiltását követő hónapokban sikertelenül próbált kapcsolatba lépni a médiummal vagy a vezérigazgatóval.

„Úgy vélem, hogy hátrányos megkülönböztetésben részesülök azáltal, hogy az alkalmazásszolgáltató egy okostelefonos alkalmazás rendkívül korlátozott funkcionalitását biztosítja számomra a többi felhasználóhoz képest, mert transznemű nő vagyok” – írta Tickle az Ausztrál Emberi Jogi Bizottsághoz 2021 decemberében benyújtott panaszában.

„Úgy tűnik, hogy az szolgáltató nem ismeri el a transznemű nőket nőként, pedig jogilag megengedett, hogy nőként azonosuljak” – vélekedett Tickle.

Sally Grover Twitter-oldalán közzétett nyílt levélben az áll, hogy azután hozta létre a Giggle-t, hogy bántalmazást szenvedett el, és azt mondták neki, hogy szüksége van egy erős női támogató hálózatra. Azt állította, hogy eredetileg transznemű nőket is beengedett a platformra, de megváltoztatta ezt a politikát, miután halálos fenyegetéseket kapott az alkalmazáson keresztül a „Kill TERF” csoportokon keresztül.

Rovatok