Index Vakbarát Hírportál

Tarol a világon a szuperomikron

2023. január 2., hétfő 12:47

Egy „rendkívül fertőző” koronavírustörzs jelent meg, és a felügyelet adatai szerint az Egyesült Királyságban már minden huszonötödik eset mögött ez áll.

Az XBB.1.5 névre keresztelt törzs gyors terjedése és a kórházi kezelések számának közelmúltbeli emelkedése riadalmat keltett az Egyesült Államokban. Az országban tízből négy megbetegedés hátterében ez a variáns áll, szemben az egy héttel ezelőtti kettővel − írta meg a Daily Mail

A vírustörzs, amely az omikron egy változata, olyan mutációkkal rendelkezik, amelyek segítségével könnyebben megfertőzheti az embereket, és elkerülheti a védőoltás és a korábbi fertőzések által nyújtott védelmet.

Szakértők a lapnak elmondták, hogy a törzs megjelenését figyelmeztetésként kell értelmezni, és súlyosbíthatja a brit Népegészségügyi Hivatal (NHS) válságát, amelyet a koronavírus és az influenza egyidejű járványa okoz. A tisztviselők azonban arra is figyelmeztetnek, hogy semmi sem utal arra, hogy a törzs súlyosabb betegséget okozna, mint a korábbi változatok.

Egyre többen kerülnek kórházba

A Sanger Intézet, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb koronavírus-megfigyelő központjának adatai szerint a december 17-ig tartó héten az esetek négy százalékát az XBB.1.5 okozta. Ez az első alkalom, hogy ez a törzs szerepel az intézet hetente frissített vírustábláján.

A törzs az Omicron XBB mutáns változata, amelyet először augusztusban észleltek Indiában. Az XBB, amely a BJ.1 és a BA.2.75 variánsok fúziója, egyes nemzeteknél egy hónap alatt négyszeresére növelte az esetek számát.

Lawrence Young professzor, a Warwicki Egyetem virológusa elmondta, hogy

az XBB.1.5 variáns rendkívül fertőző, és New Yorkban megnövekedett kórházi felvételi számokat eredményez, különösen az idősek körében. A csökkenő immunitás, az, hogy a hideg időjárás miatt az emberek főleg beltérben tartózkodnak, valamint az egyéb enyhítő intézkedések, például a maszkviselés hiánya, szintén hozzájárul a fertőzéshullámhoz az Egyesült Államokban. 

Az Egyesült Államok járványügyi hivatalának (CDC) pénteki adatai szerint az esetek 41 százalékában ez a törzs áll a háttérben.

Valószínűleg nem okoz súlyosabb betegséget

Barbara Mahon, a CDC koronavírusokkal és más légúti vírusokkal foglalkozó részlegének igazgatója a CBS Newsnak úgy nyilatkozott, hogy:

Előrejelzésünk szerint ez lesz a domináns változat az ország északkeleti régiójában, és az ország minden régiójában növekedni fog az esetek száma. Jelenleg nincs arra utaló jel, hogy az XBB.1.5 súlyosabb lenne a korábbi variánsoknál.

A koronavírushoz kapcsolódó kórházi kezelések száma az Egyesült Államok egész területén emelkedik, azonban úgy tűnik, hogy „nem emelkedik jobban azokon a területeken, ahol elterjedtebb az XBB.1.5” − tette hozzá Mahon.

(Borítókép: Michele Lapini / Getty Images)

Rovatok