Index Vakbarát Hírportál

Benedict Cumberbatch felmenői rabszolgatartók voltak, ezért valószínűleg fizetniük kell

2023. január 3., kedd 20:10

Barbados 2021-ben szakadt el a brit koronától, és kiáltotta ki a függetlenségét. Azzal a lendülettel felállítottak egy bizottságot, amelynek az a feladata, hogy azokat a régi rabszolgatartók leszármazottait kutassa fel, akiknek egykoron ültetvényük és rabszolgáik voltak Barbados szigetén, és követeljen tőlük jóvátételt.

A Skynews ausztrál kiadása arról ír, hogy az Oscar-díjra is jelölt színész érintve lehet, hiszen egyik felmenője, Joshua Cumberbatch 1728-ban vette meg a Cleland ültetvényt Barbadoson, amelyen 250 rabszolgát dolgoztatott. És ez így is maradt még vagy jó száz évig, amíg el nem törölték a rabszolgaságot.

Az Egyesült Királyság a döntés következtében akkoriban mintegy 6000 fonttal kárpótolta ezért Cumberbatch családját. Ez az összeg nagyjából ma mintegy 6,4 millió ausztrál dollárnak felel meg (1 ausztrál dollár = 255 forint), vagyis körülbelül másfél milliárd forint.

Amikor 1834-ben életbe lépett a rabszolgaság eltörlését kimondó törvény, amely az egész korabeli brit birodalomra érvényes volt, az akkori brit kormány kompenzálta a volt rabszolgatartó személyeket és intézményeket. Rettenetes összeget, az akkori költségvetés mintegy 40 százalékát fordították erre, 20 millió fontot, ami mai áron számolva mintegy 17 milliárd fontnak felel meg.

A Bank of England egyébként 2015-ben fizette ki a rabszolgatartással kapcsolatos utolsó jóvátételi összeget. 

Cumberbatch egyébként már korábban elismerte felmenői bűneit, és bocsánatot is kért azokért.

(Borítókép: Benedict Cumberbatch 2022. március 11-én. Fotó: Matt Winkelmeyer / WireImage / Getty Images Hungary)

Rovatok