Index Vakbarát Hírportál

A japán kormány fizet a családoknak, csak költözzenek ki a fővárosból

2023. január 3., kedd 16:21

Japán kormánya gyermekenként egymillió jent (2 872 875 forintot) ajánl fel azoknak a családoknak, amelyek elköltöznek Tokióból, hogy így próbálják megfordítani a régiók népességfogyását.

Az egymillió jenes ösztönzőt – a korábbi, háromszázezer jenes költözési díj után – áprilistól vezetik be a hanyatló városok és falvak életre keltésére irányuló kormányzati törekvés részeként.

Bár Tokió lakossága tavaly először csökkent – részben a koronavírus-járvány miatt –, a döntéshozók úgy vélik, többet kellene tenni a város népsűrűségének csökkentése érdekében, és arra ösztönözni az embereket, hogy új életet kezdjenek az ország más részein, amelyeket az elöregedés, a népességfogyás és a fiatalabbak Tokióba, Oszakába és más nagyvárosokba való elvándorlása sújt.

A kifizetést Tokió 23 központi kerületében és a szomszédos Szaitama, Csiba és Kanagava prefektúrában élő családoknak ajánlják fel.

Tokió agglomerációján kívül kell új életet kezdeniük

A támogatáshoz a családoknak a tokiói agglomeráción kívülre kell költözniük, bár egyesek akkor is megkaphatják a pénzt, ha a város határain belül fekvő hegyvidéki területekre költöznek.

Nagyjából 1300 önkormányzat – az összes önkormányzat mintegy nyolcvan százaléka – csatlakozott a programhoz, remélve, hogy hasznot húzhat az életminőséggel kapcsolatos közvélemény megváltozott hozzáállásából, amely a világjárvány idején erősödött fel, amikor egyre több munkavállaló fedezte fel a távmunka előnyeit.

Legalább öt évig az új otthonukban kell élniük a juttatáshoz, és a háztartás egyik tagjának dolgoznia kell, vagy új vállalkozást kell nyitnia. Azoknak, akik öt év eltelte előtt elköltöznek új lakhelyükről, vissza kell adniuk a pénzt – írja a The Guardian.

A tisztviselők remélik, hogy a felajánlott bőkezű összeg arra ösztönzi a gyermekes családokat, hogy újjáélesszék a régiókat, és enyhítsék a közszolgáltatásokra nehezedő nyomást Tokióban, a világ legnagyobb, mintegy 35 millió lakosú metropoliszában. A kormány reményei szerint 2027-ig tízezer ember költözik Tokióból vidékre.

Az új lakosok vonzása érdekében Japán kiüresedett városai és falvai a vidéki élet varázsát, a gyermekgondozási szolgáltatások könnyű elérhetőségét hangsúlyozzák.

(Borítókép: Behrouz Mehri / AFP)

Rovatok