Index Vakbarát Hírportál

Kedden kivégezhetik az első transznemű embert az Egyesült Államokban

2023. január 3., kedd 06:02 | egy éve frissítve

Amber McLaughlin lehet az első transznemű ember, akit kivégeznek az Egyesült Államokban. A 49 éves transznemű nő 2003-ban még férfiként meggyilkolta korábbi barátnőjét, akinek a holttestét aztán a folyóba dobta. Ha Missouri kormányzója az utolsó pillanatokban nem ad neki kegyelmet, kedden történhet meg a halálbüntetés végrehajtása.

Amber McLaughlint 2006-ban ítélték el emberölésért, tíz évvel később viszont új tárgyalást rendeltek el bűncselekményének ügyében. Két éve azonban – már az új tárgyalási folyamat végén – újra megerősítették a 2006-ban hozott halálos ítéletet.

McLaughlin már börtönben volt, amikor mintegy három évvel ezelőtt úgy döntött, hogy nemet változtat, és a keresztnevét is akkor változtatta meg Scottról Amberre.

McLaughlin 2003-ban végzett korábbi barátnőjével, Beverly Guentherrel. Utóbbi korábban távolságtartási végzést kért Amber McLaughlin ellen, miután a sértett állítása szerint rendszeresen zaklatta őt.

A szomszédok 2003 novemberében tettek bejelentést a rendőrségen arról, hogy a 45 éves Beverly Guenther nem ment haza a munkából. Az intézkedő hatóságok megjelentek a nő munkahelyén, ahol az autója mellett egy kés törött nyelét találták meg, valamint vérnyomokra lettek figyelmesek. Néhány órával később már maga McLaughlin vezette a rendőröket arra a helyre, ahol 

korábbi barátnője holttestét a Mississippi folyóba dobta.

Amber McLaughlin ügyvédje elmondta: bírósági fellebbezés jelenleg nincs folyamatban, de a helyi kormányzónál több indokkal is kegyelmet kért védencének. Márpedig ha Mike Parson, Missouri kormányzója nem ad neki amnesztiát, akkor méreginjekcióval végzik ki az elkövetőt.

Amber McLaughlin lehet az első transznemű, akit halálra ítélnek Amerikában.

A benyújtott, felmentésért folyamodó kérelmekben a többi között Amber McLaughlin traumatikus gyermekkorára és mentális problémáira hivatkoztak, az ügyvéd elmondása szerint azonban ezek el sem jutottak az esküdtszékhez. McLaughlin depresszióban szenved, többször kísérelt meg öngyilkosságot is – írja az NBC News.

Rovatok