Index Vakbarát Hírportál

Itt az oroszok nagy dobása: még pusztítóbb lesz a Kalasnyikov

2023. január 3., kedd 16:23 | aznap frissítve

Az orosz Kalasnyikov-konszern új információkat és képeket osztott meg közismert gépkarabélycsaládja legújabb változatáról.

A Portfolio szúrta a ki, hogy az AK–12M1-re alakítja át a Kalasnyikov vállalat az AK–12-t az ukrajnai háború, vagy ahogy ők hivatkoznak rá, a „különleges katonai művelet” tanulságai alapján. Ez lesz az orosz haderő legújabb gépkarabélya.

Az új fegyver sorozatgyártása 2023-ban már el is indul.

Ahogy arra a lap felhívja a figyelmet, a legfeltűnőbb változás talán a válltámasznál látható. Ha összevetjük a régit az újjal, akkor jól látszik, a Kalasnyikov végleg elhagyja a nyugati, Magpul CTR-hez hasonló válltámaszt, és megmarad egy állítható, behajtható változatnál. Ugyanakkor változik a hátsó irányzék is. Az oroszok a finn RK 62-nél és az izraeli Galilnál már bevált, L alakú irányzékra térnek át.

Rövid sorozatot is fog tudni

Az AK–12-es egyik nagy dobása, hogy burst módban (rövid sorozat) is lehet majd használni. A tűzváltó ismét háromállású lesz, ahogy megszokhatták a Kalasnyikov-széria kezelői az AK–47-estől kezdve. Tehát félautomata és automata tüzelésre lesz képes. Visszatér a korábbi AK-szériáknál látható tűzváltókar, miközben a sorozatlövés és a félautomata üzemmód közt egy második, nyugati stílusú karral lehet majd váltani.

Korábban intenzívebb használat után az AK–47-eseknél előfordult, hogy a lángrejtő lötyögni kezdett, ezért ennek a leszerelése megszűnik, így feltehetően ez a problémájuk meg fog oldódni. Egyébként az AK–12-est az ukrán fegyveres erők előszeretettel zsákmányolják, ennek valószínűleg elsősorban inkább a presztízs az oka.

(Borítókép: Kalasnyikov AK–12-es egy moszkvai bemutatón 2020 augusztusában. Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images Hungary)

Rovatok