Index Vakbarát Hírportál

Különleges fényoszlopok tűntek fel Szibériában

2023. január 4., szerda 10:41

A nyugat-szibériai Tyumeny városa felett misztikus fényoszlopokat figyeltek meg. A viszonylag ritka időjárási jelenség az erős fagy miatt jött létre.

Szilveszter éjjel a nyugat-szibériai Tyumeny városa felett különleges fényoszlopokat fotóztak. A térségben mínusz 30 fok alá zuhant a hőmérséklet, és a dermesztő hidegnek köszönhetően ilyen látványos, magasba nyúló jelenségek alakultak ki a város lámpái felett, az apró, levegőben lebegő jégkristályokon – írja az Időkép.

A fényoszlop egy légköroptikai jelenség, amely napkelte vagy napnyugta körül látható, és a nagyobb méretű lapkristályok felületéről visszaverődő fény hozza létre. Valójában ez nem törési jelenség, ugyanis ez esetben a fény csupán visszaverődik.

Két éve januárban Magyarországon is megjelentek misztikus fényoszlopok. Ahhoz, hogy az utcai lámpák felett is megjelenjen, valóban mínusz 30 fok körüli szibériai hidegre van szükség, de ha megfelelőek a nedvességi viszonyok, és elegendő kondenzációs mag van a légkörben, akkor mínusz 5, mínusz 10 fok is elég a kialakulásához.

Rovatok