Index Vakbarát Hírportál

Téli melegrekordok dőltek meg: soha nem volt még ilyen meleg január Európában

2023. január 5., csütörtök 14:18

Soha nem tapasztalt meleget regisztráltak a kontinens számos országában, ilyen januári idő emberemlékezet óta nem volt.

Országos hőmérsékleti csúcsok nyolc országban és három régióban dőltek meg az utóbbi napokban. Vasárnap Varsóban 18,9 fok volt, míg Spanyolországban, Bilbaóban 25,1 fokot mutattak a hőmérők, ami éppen 10 fokkal magasabb az ilyenkor szokásos átlagnál. Az európai langyos idő akkor érkezett, amikor Észak-Amerika sosem látott fagy- és hideghullámmal küzdött, amely több mint 60 halálos áldozatot követelt.

New York államban olyan hóvihar volt és hozott egyetlen nap alatt egyméternyi havat, amely generációnként csak egyszer csap le. Az ilyen viharokat a meteorológusok bombaciklonnak nevezik, ami azt jelenti, hogy a légköri nyomás 24 óra alatt legalább 24 millibarral esik, gyorsan és drasztikusan csökken a hőmérséklet, amihez jéghideg szél is társul.

Úgy tűnik, Amerika nem szabadul egykönnyen a hidegtől, mert a friss előrejelzések szerint hamarosan a középnyugati területekre viharok csapnak majd le hatalmas mennyiségű esővel, de tornádók sem kizártak Texasban, Oklahomában, Arkansasban és Louisianában. Kaliforniában pedig egyes területeken már kitelepítik az embereket, mert leomló domboldalaktól, sárlavináktól, elmosott autóutaktól tartanak az előrejelzések alapján.

Európai rekordok

Hollandiában, Liechtensteinben, Lettországban, Litvániában, Csehországban, Lengyelországban, Dániában és Belaruszban egyértelműen megdőltek a korábbi országos rekordok. Svájcban, Franciaországban és Ukrajnában pedig néhány mérőállomás helyi rekordjait sikerült túlszárnyalni. Például Varsóban a január elsején mért csúcs 4 fokkal haladta meg a korábbi évek januári rekordját. Belarusz 16,4 fokos csúcsa 4 és fél fokot vert rá az előző rekordra. 

Spanyolországban, Bilbaóban olyan meleg volt, mint a júliusi átlaghőmérséklet, és Katalóniában több helyen – Barcelonában is – vízkorlátozást kellett elrendelni. Hőmérsékleti rekordok mindig érkeztek, de azok általában csak néhány tizedes eltérést mutattak, nem pedig 4-5 fokos kilengést. Svájcban is 20 fokot mértek, ami miatt nemcsak az országban, hanem az Alpok számos sípályájáról eltűnt a hó – írja összeállításában a BBC.

A síelők legnagyobb fájdalmára több alpesi és balkáni országban, de Lengyelországban és Ausztriában is bezártak a pályák, mert az összes hó elolvadt. Néhány helyen folyamatos hóágyúzással próbálnak még csúszkálható hóréteget összehozni. Bosznia-Hercegovinában, a népszerű síközpontban a Jahorina-hegyen, amely az 1984-es szarajevói téli olimpia egyik helyszíne volt, üresen állnak a sífelvonók az elhagyatott pályák alján – számol be róla az Al Jazeera.

Persze nem mindenütt van ilyen enyhe idő Európában. A hétvégére mínuszokat és hóesést jeleztek előre Skandináviában, és Moszkvában valószínűleg akár mínusz 20 fok is lehet hajnalonként.

Ez a különös téli meleg nem sokkal azután érkezett, hogy az Egyesült Királyság, Írország, Franciaország és Spanyolország közzétette: 2022 volt az eddigi legmelegebb év, amióta rögzítik az időjárási adatokat. A briteknél december kivételével minden egyes hónap melegebb volt tavaly, mint az azt megelőző években. Decemberben ugyan volt egy kiterjedt havazás, de mostanra már mindenütt normalizálódott a helyzet.

Negyvenöt éves melegrekord dőlt meg az új év első napjaiban a Fogarasi-havasokban, Romániában is, ahol a hóréteg sem volt még soha annyira vékony, mint most – jelentette az Agerpres román hírügynökség.

45 éve végeznek méréseket a Fogarasi-havasokban levő Bilea-tónál, amely több mint 2000 méter magasan fekszik, de még soha nem mértek ilyen meleget január elején. Január 1-jén plusz 6,5 Celsius-fok volt nappal, de éjszaka sem hűlt le a hőmérséklet plusz 4,8 fok alá. Az év második napján is 8,3 fokot mértek nappal, majd éjszaka 3,4-et. Hozzátették: a január 1-jei hőmérséklet két fokkal, a 2-i több mint három fokkal haladta meg az eddigi melegrekordot.

Szerdán a hóréteg vastagsága mindössze 26 centiméter volt, soha ennyire vékony január elején. A történelmi mélypont az 1990 elején feljegyzett 30 centiméteres hótakaró volt. A meteorológusok szerint keddtől lehűlt az idő, így több melegrekordra nem számítanak, és jelezték, hogy a következő napokban havazásra számítanak.

Magyarországon is dőltek a rekordok

Nálunk idén már kétszer is megdőlt az országos napi melegrekord, elsején és másodikán is. Az új év első napján Sellyén mértek 18,9 fokot, hétfőn pedig a Mecsek lábánál fekvő, Tolna vármegyei Váralján 18,9 fokot.

December 24-én64 éves csúcs dőlt meg a fővárosban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint azon a napon 13,1 fokot mértek Lágymányosnál, ami több tizeddel meghaladta az eddigi éllovas értéket.

Az Időkép szerint a folytatásban a hétvégéig biztosan marad az enyhe idő, csütörtökön és pénteken még 10 fok feletti napközbeni értékekkel, de szombaton és vasárnap is – bár borongósabb lesz felettünk az ég – marad az enyhe január, és komoly fordulatra még nem kell számítani az időjárásunkban.

(Borítókép: Egy utcai hőmérő 18 Celsius-fokot mutat Bilbaóban, Spanyolországban 2023. január 4-én. Fotó: Vincent West / Reuters)

Rovatok