Index Vakbarát Hírportál

Kétszer is megmentette az életét egy utas egy férfinak a repülőgép fedélzetén

2023. január 5., csütörtök 13:46

Egy orvos öt órán át küzdött, hogy megmentse egy utas életét egy hosszú távú repülőgépjáraton.

A 48 éves Vishwaraj Vemala, a birminghami Queen Elizabeth Kórház májspecialistája éppen Indiába tartott édesanyjával, amikor egy utastársa szívrohamot kapott. 

A fedélzeten lévő orvosi felszerelések és az utasoktól kapott tárgyak segítségével Vemala kétszer is újraélesztette a 43 éves férfit. Elmondása szerint élete végéig emlékezni fog erre az élményre − írta meg a BBC

Nyilvánvalóan az orvosi képzésem során volt tapasztalatom az ilyesmiben, de soha nem 40 ezer láb magasan a levegőben

− mondta.

Az Air India Londonból induló járatának fedélzetén a személyzet kétségbeesetten kezdett el orvost keresni, amikor egy utasnak megállt a szíve, nem volt pulzusa és nem lélegzett.

Körülbelül egy órán át tartott az újraélesztés, mire sikerült visszahozni. Szerencsére volt náluk egy vészhelyzeti készlet, amely legnagyobb meglepetésemre tartalmazott olyan gyógyszereket, amelyek szükségesek az újraélesztéshez

− mondta közölte Vemala.

A férfinek kétszer is leállt a szíve

Azonban az oxigénen és az automata defibrillátoron kívül nem volt más, ami segíthetett volna nyomon követni a beteg állapotát.

Miután beszélt az Air India Londonból induló járatának többi utasával, Vemala fel össze tudott szedni különböző berendezéseket, köztük egy szívritmusmonitort, pulzoximétert, glükózmérőt és vérnyomásmérőt.

A betegnek később másodszor is megállt a szíve, ami még hosszadalmasabb újraélesztést igényelt.

Összesen öt órán keresztül próbáltuk életben tartani

− mondta.

A pilóta elintézte, hogy leszállhassanak a mumbai repülőtéren, ahol a mentőcsapatok átvették a beteget, miután az megköszönte Vemalának, hogy megmentette az életét.

Ez volt az első alkalom a hétéves praxisom alatt, hogy az anyukám látott engem munka közben, így ez még inkább megérintett érzelmileg

− tette hozzá.

Rovatok