Index Vakbarát Hírportál

Máris bíróság elé állították a belorusz Nobel-békedíjas politikai aktivistát

2023. január 6., péntek 07:04

A vád szerint ellenzéki államellenes tüntetéseket finanszírozott.

A per folytatása a belorusz ellenzékiek ellen folytatott átfogó akcióknak. A 60 éves aktivistát megbilincselve, egy ketrecbe ültették le a tárgyalóteremben, ahol hemzsegtek a civil ruhás rendőrök. Két másik társát is hasonló okból vádolják.

Októberben a 2022-es Nobel-békedíjat a belorusz Alesz Bialiatski emberi jogi aktivistának, a Memorial orosz emberi jogi szervezetnek és a Center for Civil Liberties ukrán emberi jogi szervezetnek ítélték oda.

A bíró megtagadta az ellenzéki kérését, hogy vegyék le róla a bilincset, és a tárgyalást belorusz nyelven tartsák. A tárgyalás ugyan nyilvános, ennek ellenére nyugati diplomatákat nem engedtek be. A vádlottak ártatlannak vallották magukat.

A Politico szerint a Baltikumban élő ismert belorusz ellenzéki, Szvjatlana Cihanouszkaja szerint a Nobel-békedíjas belorusz nemzeti hőst nagyon veszélyesnek tartja a Lukasenka-rezsim, hiszen a tárgyalásra 300 oldalas nyomozati anyagot állítottak össze. Cihanouszkaja férjét, Szergejt, az ismert és népszerű bloggert még 2021-ben ítélték 18 év börtönre gyűlöletkeltés miatt, amikor bejelentette, hogy elindul az elnökválasztáson Lukasenkával szemben.

A Belaruszt figyelő nemzetközi emberi jogi szervezetek adatai szerint mintegy 1500 politikai fogoly ül börtönben, többségüket a 2021-es zavargásokat követően ítélték el. 

(Borítókép: Alesz Bialiatski 2023. január 5-én. Fotó: Vitaly Pivovarchik / AFP)

Rovatok