Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a világ legkeresettebb embercsempészét Szudánban

2023. január 6., péntek 10:08

Az Egyesült Arab Emírségek hatóságaival együttműködve letartóztattak egy eritreai szökevényt, akit azzal vádolnak, hogy ő a világ legkeresettebb embercsempésze – közölte az Interpol.

Kidane Zekarias Habtemariamot azzal vádolták, hogy embercsempészként egy líbiai tábort vezetett, ahol állítólag több száz olyan kelet-afrikait tartottak fogva, erőszakoltak meg és zsaroltak meg, akik át akartak jutni Európába – írja az Al-Jazeera.

Habtemariamot, aki ellen Etiópia és Hollandia két Interpol-felhívást is intézett, január 1-jén tartóztatta le a szudáni rendőrség az Egyesült Arab Emírségek hatóságaival együttműködve – közölte újságírókkal az emirátus belügyminisztériumának tisztviselője.

A közlemény szerint lezárták az Európába vezető egyik legfontosabb embercsempész-útvonalat, amelyen több ezer embert szállítottak illegálisan Eritreából, Etiópiából, Szomáliából és Szudánból Líbián keresztül Európába.

A tisztviselő utalt arra is, hogy az embercsempészt az Interpollal közösen tavaly indított nyomozás eredményeként kapcsolták le. Ez pedig úgy történt, hogy végigkövették a bátyja által indított tiltott pénzügyi tranzakciókat.

A férfi most az Egyesült Arab Emírségekben fog bíróság elé állni pénzmosás vádjával, és miután az ügyet lezárták, a hatóságok megvizsgálják kiadatásának lehetőségét. Habtemariamot egyébként 2020-ban már letartóztatták Etiópiában, de egy év után megszökött a börtönből, és később távollétében életfogytiglanra ítélték.

Rovatok