Index Vakbarát Hírportál

Kaliforniában most nem erdőtüzek, hanem özönvíz pusztít

2023. január 6., péntek 09:37

Amint azt jelezték a meteorológusok, csütörtök estére elérte a bombaciklon Kalifornia szinte teljes területét.

Bár a hosszan tartó csapadékos időjárás némi enyhülést hoz az elnyúlt aszályos időszak után, úgy tűnik, az eső akár túl soknak is bizonyulhat.  Az éghajlatkutatók szerint a csapadékhiány, a magasabb hőmérséklet és a párolgási igény – más néven „a légkör szomjúságának” – növekedése miatt a nyugati szárazság történelmi méreteket öltött.

A The New York Times beszámolója szerint a mostani özönvízszerű esőzés szinte az egész állam területén jellemző volt. A legnagyobb problémákat a San Franciscó-i öbölben és környékén okozta, ahol a viharos szél tette próbára a napi ingázók életét. A sínekre dőlt fák miatt ugyanis a vonatok késtek vagy kimaradtak.

Máshol olyan mennyiségű eső zúdult le igen rövid idő alatt, hogy a csatornák képtelenek voltak elnyelni, így az aluljárókban állt a víz, lehetetlenné téve a közlekedést a városokban. De volt, ahol az autóútra folyt sár miatt volt képtelenség használni a pályákat.

Sacramentóban olyan ereje volt a szélnek, hogy évszázados fákat csavart ki gyökerestül, némelyik palacsintává lapította a mellett parkoló autókat.

Egyes időszakokban majdnem 600 ezer fogyasztó maradt áram nélkül, és többfelé rendelték el az emberek kitelepítését a veszélyeztetett térségekből, például San Benito megyéből. Az iskolák egy részében nem volt tanítás.

A vihar két halálos áldozatot követelt Kaliforniában: egyikük egy kétéves gyermek volt, aki akkor halt meg, amikor egy fa rádőlt a lakókocsijukra.

(Borítókép: Carlos Barria / Reuters)

Rovatok