Index Vakbarát Hírportál

Nem adják ki az amerikaiaknak az elfogott mexikói maffiavezért

2023. január 8., vasárnap 06:01

Egy mexikóvárosi bíróság döntése értelmében mégsem adják ki a maffiavezért, akinek az elfogása most már összesen 29 ember halálához vezetett.

A hírhedt maffiavezér, ’El Chapo (magyarul: a Köpcös) fiát néhány napja fogták el egy hathónapos akció eredményeként. Őrizetbe vétele után zavargások kezdődtek, és többen meghaltak.

A CNN szerint időközben el is kezdődött az elfogott Ovidio Guzmán López (becenevén: az Egér) kiadatása, de szombaton egy mexikóvárosi bíróság úgy döntött, hogy ezt egyelőre leállítják. Ehelyett a férfit legalább 60 napig előzetes letartóztatásban tartják egy nagy erőkkel védett mexikói börtönben. A CNN megjegyezte azt is, hogy az Egér édesapja

2015-ben egyszer már meg tudott szökni abból a börtönből, ahova most viszik, és csak négy évvel később kapták el ismét. 

Ezzel összefüggésben a mexikói külügyminiszter megjegyezte, hogy azóta növelték a biztonsági fokozatot az említett börtönben. 

A Guzmán López elfogása miatt kitört zavargásoknak azóta már összesen legalább 29 áldozata van: köztük 19-en a mexikói bűnbandák feltételezett tagjai voltak, a maradék 10 ember pedig a rendőrök, katonák közül került ki. Úgy tudni, hogy civil sérültje és halálos áldozata egyelőre nincs a zavargásoknak. 

A mexikói elnök legutóbb azt közölte, hogy valamelyest javult a helyzet az országban, a hatóságoknak több helyen is sikerült feloldaniuk a bűnbandák által emelt útzárakat. 

Rovatok